Abiznis

Pojedine banke naplacuju provizije za isplatu gotovine s redovnog racuna

euroPojedine banke u Crnoj Gori od pocetka godine klijentima naplacuju provizije za isplatu gotovine sa redovnih racuna.

Pojedine banke naplacuju provizije za isplatu gotovine s redovnog racuna
Portal AnalitikaIzvor

Medu bankama koje su od 1. januara uvele naplatu provizije za isplatu gotovine na šalterima je i NLB Montenegrobanka.

“Provizija iznosi 30 centi na podizanje iznosa do 200 eura, dok se na vece iznose ne naplacuje”, kazao je agenciji Mina-business PR menadžer NLB Montenegrobanke, Aleksandar Vukotic.

Bankarska provizija je fiksna ili varijabilna naknada koju banke naplacuju klijentima za pružanje razlicitih vrsta usluge. Poslovi za koje se naplacuje provizija su brojni, od otvaranja i vodenja racuna, uplata i isplata, doznaka u zemlji i inostranstvu, kupovine i prodaje efektive, obrade kreditnih zahtjeva i podizanja gotovine, do izdavanja ili gašenja platnih kartica, izdavanja raznih potvrda, usluga e-bankinga i aktiviranja SMS servisa.

PR menadžer Hypo Alpe Adria banke (HAAB), Željka Radulovic, navela je da je isplata gotovine sa redovnog, zlatnog i VIP racuna, kao i redovnog racuna za penzionere, u toj banci besplatna. Isto važi i za prenos gotovine na racun u okviru banke u domacem platnom prometu.

“Kada je rijec o osnovnom racunu, na isplatu gotovine se naplacuje provizija od 0,5 odsto od iznosa ili minimum 25 centi”, rekla je Radulovic.

Ona je podsjetila da je redovni racun klijenta, za razliku od osnovnog, vezan za njegovu zaradu. Osnovni racun se, izmedu ostalog, odnosi na povremene honorare.

Radulovic je kazala i da su važece tarife u HAAB standardne, dok se navedeni iznosi naknada za usluge u platnom prometu naplacuju od sredine 2010. godine.

Direktor korporativnih komunikacija Prve banke Crne Gore, Jelena Pavicevic, saopštila je da ta banka ne naplacuje proviziju na isplatu gotovine preduzecima, niti na zarade i penzije gradana.

“Naplacuje se proviziju na ostale isplate gradanima. Ta provizija iznosi 0,2 odsto i naplacuje se od 2011. godine”, precizirala je Pavicevic.

Direktor Službe komunikacija Erste banke, Dragana Crvenica, rekla je da ta kompanija nije uvodila provizije za isplatu gotovine sa racuna gradana.

“Podizanje gotovine je besplatno. Imamo konkurentne tarife, koje su dostupne i redovno ažurirane na sajtu banke, a klijenti ih mogu dobiti i u našim filijalama”, objasnila je Crvenica.

Crnogorska komercijalna banka (CKB), kako su kazali njeni predstavnici, nije mijenjala listu uslova u domenu provizija za isplate gotovine sa transakcionog racuna u prethodnih godinu.

Oni su dodali i da se sve informacije o proizvodima i tarifama CKB mogu naci na njenom sajtu, dok predstavnici Sosiete ženeral /Societe Generale/ Montenegro banke nijesu odgovorili na pitanja agencije Mina-business.

Iznosi naknada i provizija koje banke naplacuju klijentima definisani su njihovom poslovnom politikom i posebnim aktima, dok se njihova visina utvrduju u skladu sa tržišnim uslovima privredivanja.

Uobicajeno je da se provizije izražavaju u procentima ili promilima u odnosu na iznos koji je predmet transakcije, odnosno usluge. Tarife po kojima se naknade obracunavaju banke objavljuju kao cijene svojih usluga. (Mina business)

 

 

Portal Analitika