Društvo

Telenor nastavlja sa edukacijom o bezbjednosti djece na Internetu

Kompanija Telenor ce, i u ovoj godini, nastaviti realizaciju projekta Osvoji Internet - surfuj pametno, u okviru kojeg ce, pored radionica vršnjacke edukacije, organizovati i one namijenjene roditeljima, kao i niz predavanja o bezbjednom korišcenju Interneta.

Portparol Telenora Adriana Husic kazala je da su u toj kompaniji, tokom protekle godine, prepoznali potrebu da Internet približe korisnicima, ali i da digitalni svijet ucine sigurnijim, prije svega za djecu, ali i za njihove roditelje.

„Pilot faza projekta Spajamo generacije trajala je od februara do septembra prošle godine, i njome smo željeli da testiramo aktivnosti i vidimo reakcije djece, kao i roditelja i nastavnika, na koncept vršnjacke edukacije“, rekla je Husic agenciji MINA.

telenorPrema njenim rijecima, ta faza im je omogucila i da direktno, od ciljne grupe, cuju sa cime se susrijecu i šta oni prepoznaju kao problem i potrebu, što je kasnije potvrdeno istraživanjem koje je realizovalo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

Telenor nastavlja sa edukacijom o bezbjednosti djece na Internetu
Portal AnalitikaIzvor

Husic je kazala da je kraj pilot faze projekta i prvi Forum na temu sigurnosti djece na Internetu, ujedno bio pocetak dvogodišnje faze projekta, koju sada realizuju pod sloganom Osvoji Internet - surfuj pametno, edukujuci drugu generaciju ambasadora sigurnog Interneta.

Telenor je, kako je navela, pilot fazu projekta realizovao u saradnji sa MIDT i Ministarstvom prosvjete i sporta, a od ove godine, pored ta dva ministarstva, partner na projektu Osvoji Internet - surfuj pametno je i Udruženje Roditelji.

„Partnerstvo sa dva ministarstva, kao i sa 25 osnovnih škola sa kojima realizujemo aktivnosti, omogucili su nam da na pravi nacin pocnemo izgradnju pravog sistema vrijednosti ponašanja u digitalnom svijetu. Uvjereni smo da je upravo saradnja privatnog sektora, obrazovnih ustanova i Vlade, neophodna kako bi se unaprijedili obrazovanje i vještine mladih“, kazala je Husic.

Ona je pojasnila da je cilj projekta da se Internet ucini sigurnijim mjestom za djecu, kroz edukaciju djece, njihovih roditeljima i nastavnika.

„Na taj nacin uticemo da Internet za njih bude pozitivno iskustvo, istovremeno jacajuci osjecaj sigurnosti u digitalnom okruženju“, precizirala je Husic.

Projekat se, kako je kazala, zasniva na vršnjackoj edukaciji, procesu kroz koji djeca uce od svojih vršnjaka – ambasadora sigurnog Interneta.

U Telenoru smatraju da je uloga ambasadora sigurnog Interneta u crnogorskom društvu veoma važna, jer su upravo oni ti koji objašnjavaju vršnjacima kako da koriste Internet na zabavan, uzbudljiv, ali siguran nacin.

„Teme koje su u našem fokusu su kako se ponašati na Internetu, zaštita licnih podataka i korišcenje ceta /chat/ i društvenih mreža.

Takode, želimo da ohrabrimo roditelje da se više ukljuce kada su aktivnosti na Internetu u pitanju“, navela je Husic.

 

 

 

Portal Analitika