Politika

Gasparic: Crnoj Gori nedostaje plan promocije EU i Alijanse

gasparicCrnoj Gori nedostaje plan promocije ideje o NATO-u i Evropskoj uniji (EU), bez koga je teško racunati na visoku javnu podršku clanstvu u tim organizacijama, ocijenio je slovenacki ambasador u Podgorici Vladimir Gasparic.

Gasparic: Crnoj Gori nedostaje plan promocije EU i Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

 

“Uporedujuci slovenacki i crnogorski put prema evropskim i evroatlantskim integracijama želio bih naglasiti mnogo vecu organizovanost i koordinaciju aktivnosti u Sloveniji nego što je to prisutno u Crnoj Gori”, rekao je Gasparic u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim rijecima, Slovenija je imala izraden detaljni plan promocije ideje NATO, po ciljnim grupama, sadržaju i izvodacima, koji je, kako je rekao, bio od suštinskog znacaja za uspjeh referenduma o clanstvu Slovenije u EU i NATO.

“U ovom momentu osjecamo da postoji nedostatak slicnog plana u Crnoj Gori, mada vjerujemo da se na izradi toga intenzivno radi. Bez dobro izradenog plana osvješcivanja šta NATO znaci teško je racunati na visoku javnu podršku, porucio je Gasparic.

On smatra da Crna Gora u posljednje vrijeme pravi odlucne i pravilne korake prema clanstvu u EU i NATO i da ce nastavkom toga imati dobre šanse za brz ulazak.

“O samim datumima ne možemo spekulisati, ali je clanstvo u NATO sigurno bliže od clanstva u EU”, dodao je Gasparic.

On je ocijenio da je put Crne Gore ka clanstvu u NATO uspješan i relativno brz, s obzirom na primjere drugih zemalja, ukljucujuci Sloveniju koja je, dodao je, na poziv u clanstvo cekala ukupno deset godina.

“Ni u tom slucaju ne možemo spekulisati o datumima jer se izmedu ostalog ne zna da li ce naredni samit biti samit proširenja, niti se za sada zna mjesto i datum narednog samita.”, rekao je on.

Gasparic je porucio da su clanstvo u NATO i EU vrhunski prioriteti Vlade, dodajuci da je nivo javne podrške odlucujuci faktor za clanstvo u EU i NATO.

“Vjerujemo da su Vlada Crne Gore i svi akteri koji se bave tim pitanjima svjesni problema relativno niske podrške za clanstvo u NATO i da rade na planovima kako je povecati iznad 50 odsto, koliko treba da bi država dobila poziv za clanstvo u NATO. Naravno uz dovoljno visoku javnu podršku treba ispuniti i druge uslove, kako za prijem u NATO, tako i EU”, kazao je on.

 

 

Portal Analitika