Svijet

Napuljski nadbiskup: Isus bi danas komunicirao i preko Facebooka

sepeokIsus bi u današnje vrijeme komunicirao i preko Facebooka, smatra nadbiskup Napulja kardinal Krešencio Sepe. "Kada bi se Isus danas rodio upisao bi se na Facebook", kazao je kardinal Sepe govoreci studentima na savjetovanju “Vrijednosti i nevrijednosti komuniciranja" koje organizuje savez katolickih novinara regije Kampanije.

Napuljski nadbiskup: Isus bi danas komunicirao i preko Facebooka
Portal AnalitikaIzvor


- Ne bi moglo biti drugacije, jer se na komuniciranju stvara identitet i same Crkve pozvane da navijesti veliku vijest. Ne bi imao nikakvog smisla dolazak Isusa da nije kazao i ucinio stvari o kojima danas pripovjedamo, kazao je Sepe i priznao kako “u nekim istorijskim razdobljima, Crkva nije bila na visini zadatka”, a i u posljednje vrijeme “nije uvijek uspjela da bude u korak s vremenom i pobjedivao je tehnicizam koji je napredovao”.



Suština je kako se Crkva postavlja pred novim tehnologijama. Važno je da shvati kako treba biti aktivna strana, a ne ona koja samo prati napredak. Sepe je, povezujuci to kako Crkva mora prihvatati nove tehnologije, ispricao svoje iskustvo. Kada je donio odluku da se upiše na Facebook, u “Vatikanu je bilo onih koji su se zaprepastili, a danas i Papa komunicira preko Twittera”. Sepe je na kraju pozvao studente da “uvijek ostanu slobodni od uslova koje pokušavaju nametnuti drugi”.

tekst i foto: Vecernji.hr

Portal Analitika