Društvo

Uskoro pocinju fešte sa mirisom Mediterana

20karnevalnjemFebruar je mjesec karnevala, a u gradovima širom svijeta to je vrijeme spektakla, pjesme, smijeha i odlicne zabave. Ubrzano teku pripreme i za veliku feštu u Herceg Novom, koja ce poceti u petak 1. februara i trajace citav mjesec. Festival se proslavlja 44 godine.

 

Uskoro pocinju fešte sa mirisom Mediterana
Portal AnalitikaIzvor


Mještani vec kroje i prave maske kako bi ucesnici izgledali što bolje. Zabava u cast paperjastog i mirisnog žutog cvijeca, kako pišu "Novosti", decenijama privlaci turiste iz citavog regiona. Svi sa nestrpljenjem cekaju da povorka krene iz Kumbora, da u Ðenovicima vide defile mažoretkinja i cuju bleh muziku. Najbolje maske ucestvovace na maskenbalu u hotelu "Plaža", a djeca ce nastupiti u Baošicu i Igalu. Karnevalske svetkovine bice i u gradskoj luci Škver, a ko voli klape uživace u mediteranskim pjesmama.



Predsjednik hercegnovske opštine

Dejan Mandic

najavio je svecano otvaranje manifestacije na Trgu Nikole Ðurkovica, u Starom gradu, kada se organizuje i koncert, kao i fešta od mimoze, ribe i vina. Karneval ce se održati i u Baošicima i Igalu. Osim izložbe cvijeca, svi se nadaju da ce ponovo biti održan i Sajam maslinarstva i vina.



Ove godine se ocekuju izuzetno zanimljive maske, jer ce se mnogi osmijeliti da prvi put naprave svoju masku. Pored spektakularnog karnevala, gosti ce moci da uživaju i u pozorišnim predstavama, književnim vecerima, likovnim izložbama, mnogobrojnim sportskim nadmetanjima, kao i u koncertu poznate etno-grupe "Bistrik" i Biljane Krstic.

U februaru se tradicionalno održavaju i cuvene Kotorske karnevalske fešte tokom kojih se organizuju daleko poznati maskenbali i brojni programi. Ovaj grad prepoznat je i po Internacionalnom ljetnjem karnevalu, na kome se predstavi više od dvadeset karnevalskih grupa.

karneval_2okOvo je mjesec karnevala pa ce svi oni koji žele da otputuju i da se tokom ovih zimskih dana provedu, Pored Rija, u kojem se održava najpoznatiji karneval na svijetu, i Venecije, gdje vlada najveca gužva u Evropi, i u mnogim drugim gradovima moci da uživaju u svecanoj atmosferi.

Osim Kvebeka, u Kanadi, Goji, u Indiji, Nju Orleansu, u SAD, Kolonju, u Nemackoj, na Balearskim i Kanarskim ostrvima, kao i u Andaluziji organizuju se velike ulicne fešte.

Tako je i Ptuj, mali slovenacki gradic, poznat je upravo po karnevalu koji se vec 53 godine organizuje u februaru. U Sloveniji se to zove "kurentovanje", zahvaljujuci cemu je Ptuj postao važan evropski karnevalski grad. Ove godine, ko se od 3. do 12. februara zatekne u Sloveniji treba da svrati u Ptuj i vidi paradu maski kojoj dnevno prisustvuje i po 20.000 ljudi. Na karnevalu bude oko 1.000 ucesnika sa 600 tematskih maski sa etno-karakterom, a posljednjeg dana maske se spaljuju.

I ove godine ce na najpopularnijem karnevalu na svijetu, koji se u Riju održava od 9. do 12. februara, prisustvovati turisti sa svih strana svijeta. Parada sambe i plesa u eksploziji mnoštva boja stvara utisak potpuno druge planete kojoj, uz živopisan vatromet, prisustvuje pet miliona ljudi i oko 40.000 policajaca. Vecina ulaznica za karneval su vec prodate, a ostale su za sektor devet i koštaju od 138 dolara. Zanimljivo je i to da u Riju vec postoje rezervacije za karneval koji ce se održati 2016. godine.

foto: Dnevnik.hr, christofferveng.dk

Portal Analitika