Svijet

Kanada pogriješila, na novcanicama otisnula norveški javorov list

javorokBotanicari su upozorili Kanadsku banku da je napravila grešku zbog koje bi trebala da se stidi, jer je na svojim novim novcanicama otisnula list norveškog, a ne kanadskog javora. Pogrešan javorov list otisnut je na novim novcanicama od 20, 50 i 100 kanadskih dolara koje su uvedene u novembru.

Kanada pogriješila, na novcanicama otisnula norveški javorov list
Portal AnalitikaIzvor

List kanadskog ili šecernog javora (Acer saccharum) nacionalni je simbol Kanade i nalazi se na njenoj zastavi. Norveški javor (Acer platanoides) autohtono je evropski i ima nešto drugaciji list, s više izdvojenih dijelova i oštrijim krajevima.

Norveški javor postao je vrlo popularno drvo u središnjoj i istocnoj Kanadi nakon što je dovezen iz Evrope, no ne bi ga trebalo miješati s originalnim kanadskim vrstama javora, rekao je profesor botanike na Univerzitetu u Ottavi, Julian Star, prenosi Hina.

Kanadska središnja banka saopštila je da je list na novim novcanicama namjerno stilizovan tako da ne predstavlja neku posebnu nego kombinaciju raznih vrsta javora. Botanicari smatraju da je to pogrešno. Mislim da nikome ne bi palo na pamet da na kanadsku novcanicu stavi palmu, majmuna ili bilo što nije autohtono kanadsko, a isto bi trebalo bi da vrijedi i za norveški javor, dodao je Star.

tekst i foto: HRT.hr

Portal Analitika