Društvo

Naši vojnici na obuci u Hrvatskoj

19vojnicicgokZavršna obuka kandidata za sastav sedmog kontingenta Vojske Crne Gore, za odlazak u misiju ISAF u Avganistan, počela je u Hrvatskoj, gdje će vojnici biti osposobljeni za borbene spasioce, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane.

Naši vojnici na obuci u Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

“Naši vojnici se obučavaju sa pripadnicima 21. hrvatskog kontingenta u čijem sastavu će učestvovati u obezbjeđivanju baze Marmal u Mazar-e Šarifu”, precizirano je u saopštenju.

Navodi se da će pet pripadnika koji će,pored svoje redovne dužnosti, biti osposobljeni i za borbene spasioce i devet pripadnika koji se obučavaju za vozače oklopnih terenskih vozila.

“Borbeni spasilac je vojnik koji je pored svoje redovne dužnosti obučen za pružanje složenijih procedura pružanja prve pomoći, koje prevazilaze nivo samopomoći ili pomoći ranjenom saborcu”, piše u saopštenju.

Iz Minsitarstva su pojasnili da je borbeni spasilac osposobljen da u uslovima borbenog okruženja može sprovesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika.

“Borbeni spasilac može da osigura prohodnost disajnih puteva, ima sposobnosti procjene vitalnih funkcija povriježenih, zaustavljanja krvarenja, davanje infuzije i slično do upućivanja zahtjeva za medicinskom evakuacijom i pripremom ranjenika za istu”, piše u saopštenju.

Navodi se da angažovanje borbenih spasioca ne nadomještava angažovanje specijalizovanog vojno medicinskog osoblja već treba da spriječi pogoršanje zdravstvenog stanja ranjenog vojnika dok se ne obezbijedi adekvatna medicinska pomoć.

Portal Analitika