Zanimljivosti

Namirnice koje možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

namirniceroktrokVećina vjeruje da je korišćenje namirnica nakon isteka naznačenog roka trajanja opasno. Većina naznačenih rokova trajanja označava njihovu svježinu a ne bezbjednost, piše Hafington (Huffington) Post.

Namirnice koje možete koristiti i nakon isteka roka trajanja
Portal AnalitikaIzvor

Slijedi lista namirnica koje su dobre za konzumiranje i nakon isteka roka naznačenog na pakovanju.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može ostati svježe 18 – 24 mjeseca, bez obzira na to da li stoji u frižideru ili ne. Preporučljivo je držati ga u hladnom i mračnom prostoru, ili u frižideru ako je napolju toplo.

Sirova jaja

Jaja mogu ostati svježa 3 – 5 nedjelja u frižideru ili cijelu godinu ukoliko ih držite u zamrzivaču, iako se ne preporučuje njihovo zamrzavanje sa ljuskom. Jaja će ostati još dugo svježa nakon što njihov naznačen rok trajanja istekne, samo ih nemojte držati u vratima frižidera – najbolji je najhladniji dio frižidera.

Pasterizovano mlijeko

Mlijeko će ostati svježe do nedjelju dana nakon isteka naznačenog roka trajanja, i skoro tri mjeseca u zamrzivaču. Ukoliko je mlijeko čudnog mirisa, treba ga baciti.

Jogurt

Nakon isteka roka trajanja imate 7 – 10 dana da uživate u njemu, i skoro dva mjeseca ukoliko se nalazi u zamrzivaču.

Majonez

Otvorena tegla majoneza dobra je za upotrebu i do 3 meseca nakon što je rok trajanja istekao.

Krastavci

Krastavci u tegli, kada ih otvorimo, mogu ostati svježi i do godinu dana. Isto važi i za masline i kapar.

Sirće

Sirće praktično ima neograničen rok upotrebe. Određene promjene u boji mogu se desiti kod određenih vrsta, ali je ono i dalje dobro za upotrebu.

Med

Poput sirćeta, kvalitet meda se ne mijenja tokom vremena. Jako malo vode i visoki nivoi kiselina nijesu toliko privlačni bakterijama.

Senf

Senf kupljen u prodavnici može biti svjež i do 2 godine nakon isteka roka trajanja. Dužina ovog perioda zavisi od načina na koji je bio skladišten. Domaći senf ima znatno kraći vijek trajanja.

Puter

Puter je dobar za upotrebu i do 2 nedjelje nakon isteka roka. Ukoliko ga stavite u zamrzivač možete ga koristiti i nakon 9 mjeseci.

Kafa

Otvorena kutija kafe trajaće i do 5 mjeseci nakon naznačenog roka trajanja, dok će nesamljevena zrna biti dobra i nakon 6 mjeseci.

Začini

Sa izuzetkom nane, koja ima nešto kraći vijek trajanja, većina začina od cimeta do bibera, mogu se koristiti i do 3 godine nakon isteka roka trajanja.

 

 

Portal Analitika