Svijet

Od danas jedna vozačka dozvola za cijelu EU

191euvozNova jedinstvena vozačka dozvola, koje od danas izdaju sve članice EU, osim bezbijednosti doprinijeće i borbi protiv ilegalnih isprava, tvrde u Evropskoj komisiji. Informacije o vozačima iz zemalja EU, redovno će se ažurirati.

Od danas jedna vozačka dozvola za cijelu EU
Portal AnalitikaIzvor

Sve zemlje - članice Evropske unije od danas izdaju nove vozačke dozvole. Na tu dozvolu, koja je slična kreditnoj kartici, čekalo se sedam godina. Prema podacima, stotinjak različitih vrsta vozačkih dozvola koristi oko 300 miliona vozača širom Evrope.

U Briselu je predstavljenja nova evropska vozačka dozvola. Postojeće vozne isprave za upravljanje motornim vozilima, koje su izdale vlade širom Unije postepeno će, kako bude isticala njihova važnost zamijeniti nove.

"Od sjutra, nove vozačke dozvole biće važeći dokument na osnovu odluke Unije iz 2006. godine. Bilo je potrebno dosta vremena, ali nema iznenađenja", kaže Sim Kalas, komesar za transport EU.

U Evorpskoj komisiji tvrde da će nova jedinstvena dozvola, osim bezbijednosti doprinijeti i borbi protiv ilegalnih isprava. Informacije o vozačima iz zemalja Unije, redovno će se ažurirati.

"Lažne vozačke dozvole su - dozvole za ubijanje. Zato nam je potrebna dozvola koja se lako očitava i teško falsifikuje", precizira Kalas.

Nova vozačka dozvola, poput evropske valute, ima nekoliko bezbjednosnih načina zašite i biće standardizovana sa različitim nacionalnim simbolima, i važiće 10 ili 15 godina. Očekuje se da postojeće evropske dozvole, u potpunosti budu zamijenjene do 2033. godine.

 

Portal Analitika