Region

Zagreb priznao sirijsku Nacionalnu koaliciju

mvep-hrvatskaokRepublika Hrvatska donijela je odluku o priznanju Nacionalne koalicije za opozicijske i revolucionarne snage kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, objavilo je u petak na svojoj internet stranici Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, prenosi Hina.

Zagreb priznao sirijsku Nacionalnu koaliciju
Portal AnalitikaIzvor


Hrvatska smatra da će Koalicija doprinijeti uspostavljanju temelja za političku tranziciju u Siriji, što će dovesti do stvaranja uslova za razvoj Sirije kao demokratske države koja će poštivati temeljna ljudska i građanska prava.



Hrvatska izražava zabrinutost nastavkom dramatičnog povećanja nasilja u Siriji i teške humanitarne situacije civilnog stanovništva, te velikog broja izbjeglih u susjedne države.



Takođe, Republika Hrvatska pruža snažnu podršku posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige

Lakhdaru Brahimiju

u naporima za pokretanje mirovnog procesa i pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu na temelju Ženevskog sporazuma, navedeno je u saopštenju ministarstva.



"Ključnim smatramo koordinaciju svih međunarodnih činilaca u rješavanju sirijske krize u cilju što skorijeg prekida nasilja, te zaustavljanja humanitarne katastrofe i mogućih pogubnih posljedica za regiju", navodi se u saopštenju.

tekst i foto: .aljazeera.net

Portal Analitika