Abiznis

Pavićević: Krizni porez izazvaće socijalne nemire

191zpPredstavnici Unije slobodnih sindikata razgovaraju sa poslaničkim klubovima, a tražili su i sastanak sa premijerom Milom Đukanovićem, u pokušaju da spriječe usvajanje izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica u Skupštini.

Pavićević: Krizni porez izazvaće socijalne nemire
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik generalnog sekretara Unije Zvonko Pavićević kaže za Antenu M da smatraju da bi usvajanje tog dokumenta pogubno djelovalo na ionako nizak standard zaposlenih u Crnoj Gori.

Konačnu odluku o načinu borbe protiv kriznog poreza Unija slobodnih sindikata donijeće u utorak:

‘’Prvi korak koji smo napravili su razgovori sa poslaničkim klubovima, da pokušamo da izlobiramo kod njih na koji način se mjere štednje mogu sprovesti bez oduzimanja onima koji najmanje imaju. U isto vrijeme, poslali smo urgentan zahtjev premijeru Milu Đukanoviću da primi predstavnike Unije slobodnih sindikata, da još jedanput razgovaramo sa njim. Dobili smo odgovor da će jedan takav sastanak biti upriličen, mislim da su predložili da bude potpredsjednik Vlade, ministar finansija i ministar rada. Sve te naše aktivnosti trajaće do utorka, za kada je zakazana sjednica Sekretarijata USS, na kojoj ćemo definitivno donijeti odluku šta da radimo i kako da se suprotstavimo, ako ne uspijemo lobiranjem, donošenju ovakvog zakona i još jednom udaru na standard zaposlenih u Crnoj Gori.’’

Pavićević očekuje da krizni porez izazove socijalne nemire:

‘’Mislim da će ove mjere Vlade neminovno izazvati socijalne nemire u Crnoj Gori. Da li će to uraditi sindikati ili kao u Sloveniji preko društvenih mreža ne znam, ali mislim da ovo neće proći tako bezazleno. Jedna od naših opcija je i da tog dana, kada bi Skupština trebalo da usvoji taj zakon, organizujemo proteste ispred Skupštine. To je jedna od mogućnosti, ali od razgovora zavisi šta ćemo uraditi. Mislim da je ovo samo početak nečega lošeg što nas čeka tokom čitave godine. Jer, ušteda od 16 miliona, koju oni planiraju, neće drastično popraviti i neće spriječiti krizu koja je neminovna i koja će trajati. Nažalost, po našoj procjeni, produbljivaće se tokom 2013., tako da nas svezajedno čeka teška godina.’’

Podsjećamo, i Glavni odbor Saveza sindikata pozvao je premijera Mila Đukanovića na hitan sastanak, kako bi razmotrili sve posljedice donošenja dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i ponudili konkretna rješenja.

Predlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica biće na dnevnom redu Skupštine na sjednici zakazanoj za 28. januar.

 

Portal Analitika