Abiznis

EU dala Švajcarskoj rok od šest mjeseci da popravi poresku praksu

191euEvropska unija postavila je Švajcarskoj rok od šest mjeseci da popravi poresku praksu ili će je uvrstiti na crnu listu država s nekooperativnim poreskim zakonodavstvom.

EU dala Švajcarskoj rok od šest mjeseci da popravi poresku praksu
Portal AnalitikaIzvor



“Poruka je vrlo jasna. Članice EU mnogo očekuju od Švajcarske, da u narednih šest mjeseci pokaže jasne rezultate. Ukoliko bude napretka u pregovorima, Švajcarska će izbjeći uvrštenje na crnu listu”, rekao je evropski komesar za poresku politiku i carinsku uniju , reviziju i antikorupcijku politiku, Algirdas Šemeta.

On je naveo da Švajcarska uživa veći dio prednosti pristupa unutrašnjem tržištu EU, zbog čega bi trebalo da članicama obezbijedi jednaka prava kao i drugim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

EU u pregovorima sa Švajcarskom traži automatsku razmjenu informacija u poreskom nadzoru, čemu Bern nije sklon. Pregovori sa Švajcarskom su dio opsežnijeg plana EU u borbi protiv poreskih prevara, zbog kojih evropske države godišnje izgube stotine milijardi EUR prihoda.

Švajcarska i SAD su početkom decembra parafirale dogovor o razmjeni informacija o američkim vlasnicima švajcarskih bankarskih računa na osnovu američkog zakonodavstva koje je na snagu stupilo ove godine. Prema dogovoru švajcarski poreski organi će morati da prijavljuju podatke o američkim poreskim obveznicima koji posjeduju račune u bankama u Švajcarskoj.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika