Abiznis

Crnogorski Telekom: Otpustiće 45 radnika

191ctCrnogorski Telekom će tokom godine otpustiti 45 radnika, čije će se otpremnine kretati od šest hiljada EUR, za najmanje tri godine staža, do najviše 56 hiljada EUR za 24 godine rada, potvrđeno je iz Sindikata kompanije.

Crnogorski Telekom: Otpustiće 45 radnika
Portal AnalitikaIzvor



Direktor Sektora za ljudske resurse Telekoma, Endre Horanji, rekao je da će uskoro toliko radnika biti proglašeno viškom i dodao da će u prosjeku neto iznos otpremnine biti 23 hiljade EUR, pišu Vijesti.

Uprava i Sindikat su u decembru, nakon više od godinu pregovora, uspjeli da potpišu Sporazum koji je oročen na tri godine i aneks Kolektivnog ugovora. Tim dokumentima su definisali pitanja koja se tiču isplate otpremnina, bonusa na zarade, raspodjele novca za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, zdravstvene i rekreativne programe i materijalne pomoći, sindikalne aktivnosti, kao i za prevenciju radne invalidnosti.

Onima koji moraju da odu iz Telekoma otpremnine će biti isplaćivane u skladu sa zaradom zaposlenog ili prosječnom u kompaniji, ukoliko je to povoljnije. Sporazum podrazumjeva i 30 odsto manje otpremnine po broju zarada od ranijeg
Kolektivnog ugovora, što je, kako tvrde u Sindikatu, najvećim dijelom nadomješteno rastom prosječne plate na nivou firme, koja je sada 830 EUR.

Zaposleni koji imaju tri do pet godina radnog staža, a tehnološki su višak, primiće minimum šest prosječnih zarada ili na nivou firme, a najviše će primiti oni koji imaju više od 24 godine staža. Njima će biti isplaćeno najmanje 30 plata.

Aneks podrazumjeva i dodatnih devet zarada na tako obračunate otpremnine za kategorije samohranog roditelja ili zaposlenog sa invaliditetom.

Predsjednik Sindikata Telekoma, Željko Burić, kazao je da u toj kompaniji, koja je privatizovana 2005. godine, prošle godine nije bilo otpuštanja, ali da je tehnološki višak najavljen.

»Pred nama je novi proces otpuštanja tehnološkog viška, koji nas kontinuirano prate od dana privatizacije i koji će obuhvatiti 45 radnika. Ipak, to je višestruko manji broj od najavljivanog«, rekao je Burić.

Iz uprave tvrde da Telekom konstantno teži sprovođenju najsavremenijih tehnologija, ali i stečenih znanja, što dovodi do pojednostavljivanja procesa i procedura, tako da se kompanija približava evropskim standardima.

»Na kraju prošle godine, nadležna tijela kompanije su donijela odluku o implementaciji Programa uvođenja tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena, što je dovelo do ukidanja određenih radnih mjesta i aktivnosti, pri čemu će 45 zaposlenih na neodređeno vrijeme uskoro napustiti kompaniju«, saopštio je Horanji.

On je istakao da je aneks Kolektivnog ugovora potpisan u cilju obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti za zaposlene i za kompaniju.

»Socijalni dijalog u Telekomu je značajno unaprijeđen tokom prethodne godine, što je rezultiralo potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma sa Sindikatom. Iznosi otpremnina variraju u zavisnosti od radnog iskustva, individualne zarade i činjenice da li se radi o samohranom roditelju, tako da je njihov neto iznos u prosjeku oko 23 hiljade EUR«, kazao je Horanji.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika