Region

Moreti: Pazite se kineske pruge

191itaOdluka da u željezničkom sektoru sarađuje sa Kinom, Srbiju će koštati u pogledu kvaliteta, ocijenio je direktor Željeznice Italije Mauro Moreti.

Moreti: Pazite se kineske pruge
Portal AnalitikaIzvor

"Svaka zemlja održava odnose kakve želi, ali nakon toga ona će, naravno, platiti i posljedice svojih odluka. Tako se, po pravilu, i uspostavljaju odnosi među zemljama", kaže on.

"To znači da Srbija želi jačanje odnosa s Kinom. Poslije će se ispostaviti nešto kao u Africi, gdje kineske infrastrukture nisu najboljeg kvaliteta", upozorio je Moreti. 

Srpski ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je krajem decembra 2012. pozvao kineske kompanije da učestvuju u izgradnji željezničkog Koridora 10 kroz Srbiju, rekavši da su projekti spremni i da bi,ukoliko se postigne dogovor sa Kinezima, realizacija mogla da počne na proljeće. 

Agencija Nova podsjetila je da je kompanija Italfer (Italferr), dio grupe Željeznica Italije, veoma aktivna u projektu modernizacije željezničke mreže u Srbiji i da je izuzetno zainteresovana za obnovu pruge Beograd-Bar, kojom će se od juna prevoziti i vozila Fijata iz Kragujevca do luke Bar. 

Prema studiji izvodljivosti koju je izradio Italfer, obnavljanje želježničke pruge Beograd-Bar koštalo bi između 200 i 300 miliona eura. 

"Italfer prati projekte koje različite zemlje same određuju u povezivanju sa evropskom mrežom i velikim gradovima na Balkanu. Napravili smo plan za transport za veći dio Balkana. Naravno, ne odlučujemo mi o projektima, već radimo na onome što se pojavi na tržištu, mi smo preduzeće", kazao je prvi čovjek italijanske željeznice. 

Sa istog skupa u Rimu potpredsjednik Evropske komisije, zadužen za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani poručio je da je Evropskoj uniji u nadmetanju s Kinom u izgradnji infrastruktura u Evropi potreban "kvalitet". 

"Ako želi da se nadmeće sa Kinom u realizaciji infrastruktura, EU treba da istakne kvalitet. Kina je konkurent u Africi, Južnoj Americi i svugdje. Moramo da se takmičmo kvalitetom, snagom, organizacijom i aktivnim prisustvom na svim frontovima", kazao je taj evropski zvaničnik.

IZVOR: BETA,B92

 

 

Portal Analitika