Zanimljivosti

Ftografije sa Marsa otkrivaju korito nekadašnje rijeke duge 1.500 kilometara

mars1zassEvropska svemirska agencija (ESA) objavila je seriju fotografija na kojima se vide ostaci korita rijeke dužine 1.500 i širine 6,4 kilometara koja je, kako navode iz ESA, nekada davno tekla Marsom.

Ftografije sa Marsa otkrivaju korito nekadašnje rijeke duge 1.500 kilometara
Portal AnalitikaIzvor

Kompjuterski generisana slika prikazuje forme nalik koritu rijeke, nastale prema podacima dobijenim sa letelice "Mars ekspres".

Vjeruje se da je “struktura slična rijeci”, nazvana Reul Volis, formirana kada je voda tekla Marsom u njegovoj dalekoj prošlosti. Primjećeno je i da je pradavna rijeka imala mnoge pritoke, od kojih se jedna može jasno vidjeti kako ulazi u glavnu dolinu prema sjevernoj strani.
Stručnjaci komentarišu da slike pokazuju “nevjerovatnu sličnost sa morfologijom tla na Zemlji u regionima pogođenim stvaranjem leda”. 
“Na primjer, možemo vidjeti strukture koje liče na koncentrične krugove na unutrašnjim zidovima kratera”, kažu iz ESA.mars2zadNaučnici objašnjavaju da bi oni mogli predstavljati nekadašnji nivo vode ili leda, prije nego što su led i voda isparili i nestali u raznim vremenskim fazama.
Padine Reul Volisa su izuzetno oštre i strme, sa paralelnim uzdužnim tvorevinama koje prekrivaju dno kanala. Procjenjuje se da su nastale usljed prolaza komada zemljišta i krhotina leda za vrijeme “amazonskog” perioda (koji i danas traje) zbog kretanja leda duž kanala. 
Slične linearne strukture, za koje se vjeruje da su bogate ledom, mogu se pronaći i u mnogim obližnjim kraterima. mars3zad
Morfologija Reul Volisa pokazuje da je „crvena planeta“ prolazila kroz različitu i kompleksnu istoriju, sa analogijama koje se mogu vidjeti u glacijalnoj aktivnosti na Zemlji. Te analogije pružaju mogućnost planetarnim geolozima da zavire u prošlost „crvene planete“.

blic.rs

Portal Analitika