Zanimljivosti

Pogledajte nove fotografije svemirskog oblaka „Lupus 3“

zvijezde2Zadivljujuća fotgrafija prikazuje tamni oblak u dalekom svemiru u kome nastaju nove zvijezde, pored kojih se vide grupacije već formiranih zvijezda. Oblak je poznat kao „Lupus 3“ i nalazi se u sazvježđu Škorpiona, 600 svjetlosnih godina od Zemlje.

Pogledajte nove fotografije svemirskog oblaka „Lupus 3“
Portal AnalitikaIzvor

Fotgrafija je nedavno snimljena sa teleskopa u Evropskoj južnoj opservatoriji u Čileu i smatra se najboljim snimkom „Lupusa 3“.

Opservatorija je, zapravo, objavila dvije fotografije, pri čemu je druga snimljena u krupnijem planu, a na obje se vidi svemirski oblak „Lupus 3“ i blistava grupacija zvijezda kraj njega.

- Na prvi pogled čini se da su te dvije formacije različite da različitije ne mogu biti, ali one su zapravo blisko povezane - kažu astronomi.
Oblak je svojevrsno zvjezdano porodilište i obdanište novih zvijezda. Gušće oblasti oblaka skupljaju se pod dejstvom sopstvene gravitacije i zagrijavaju, da bi zablistale kao nove zvijezde, čiju svjetlost najprije blokira gas koji ih okružuje. Ali kako se zvijezde s vremenom zagrijavaju, njihov zvjezdani vjetar raznosi gas i one se ukazuju kao blistave formacije, nalik na skupinu zvijezda u blizini „Lupusa 3“.zvijezde1zvijezde2
Portal Analitika