Abiznis

Andrijevica i Plav i noćas bez struje, Kolašin do kraja dana možda dobije struju

ljuboknezokAndrijevica i Plav najvjerovatnije i noćas neće imati struju prema informacijama koje ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema šalju sa terena- kazao je na konferenciji za medije izvršni direktor CGES Ljubo Knežević.

Andrijevica i Plav i noćas bez struje, Kolašin do kraja dana možda dobije struju
Portal AnalitikaIzvor

U EPCG-u i CGES-u napominju da su Kolašin, Plužine, Šavnik, Andrijevica i Plav već četvrti dan bez struje, te da se ulažu maksimalni napori da se elektroprenosni sistem vrati u funkciju.

- Ekipe trenutno rade sve da bi što prije obezbijedile napajanje. Apsolutni prioritet je Kolašin. Tamo ćemo da pokušamo sa jednom improvizacijom, a najbolja slika je da Kolašin do kraja dana dobije struju– naveo je tehnički direktor Elektroprenosa Ranko Radulović.

Radulović napominje i da vlažan snijeg stvara dodatan teret na provodnike i dalekovodne stubove, koji kako navodi, nijesu predviđeni za tako ekstremne uslove. Radulović navodi i da je distributivni sistem rasporedio 250 ljudi na terenu koji rade u ekstremno teškim uslovima.

- Nikad više nismo uložili u distributivni sistem nego prošle godine a uložili smo 26 miliona eura i u nadzemne vodove i u trafostanice kako bi našim potrošačima obezbijedili što kvalitetnije napajanje. Ugradili smo i zamijenili na hiljade izolatora, opravili na stotine i hiljade vezova na vodovima i ni to nije bilo dovoljno za ovo vrijeme- kazao je Radulović.

Knežević je naveo da je u ovom trenutku van pogona 12 dalekovoda, što predstavlja vanrednu situaciju kada su upitanju uslovi rada crnogorskog elektroprenosnog sistema. -U ovom trenutku od ukupno 21 objekta prenosne mreže kojima isporučujemo energiju, bez napajanja je samo trafostanica u Andrijevici, naveo je Knežević.

On je dodao i da veliki problem predstavlja krađa djelova dalekovoda između Berana i Andrijevice, zbog čega je i došlo do prekida napajanja strujom opština Andrijevica i Plav, te da se se šteta procjenjuje na više stotina hiljada eura.

- Na tom dalekovodu imamo kvar koji je nemoguće otkloniti u narednih nekoliko nedjelja jer su tu neophodni jako veliki radovi. Istovremeno došlo je do kvara na dalekovodu od Podgorice preko Trebješice do Andrijevice koji je alternativni pravac snabdijevanja ovog područja i na žalost do danas naše ekipe nijesu uspjele da otklone sve kvarove koji su se javili, kazao je Knežević.

- Kada završimo opravku ovog dalekovoda ekipama ostaje da u narednih nekoliko dana praktično pokušaju vratiti u ispravno stanje preostalih 11 dalekovoda. Ostaje da se nadamo da će sjutra i preksjutra to vremenske prilike i dozvoliti- dodao je on.

Knežević i Radulović su kazali da EPCG i CGES ne snose odgovornost za situaciju na sjeveru zemlje već da je u pitanju “viša sila”.

 

 

 

Portal Analitika