Društvo

AEM: Kvartalni rast broja priključaka

18aemcglogookBroj priključaka za distribuciju radio i televizijskog programa preko različitih platformi porastao je u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu 3,7 odsto na 133,83 hiljade, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

AEM: Kvartalni rast broja priključaka
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na decembar 2011. godine, za oko 11 hiljada ili devet odsto.

-Višekanalni bežični distribucioni sistem (MMDS), satelitska (DHT) platforma i internet (IPTV) zabilježili su rast broja priključaka za 12,08 odsto, 4,39 odsto i 12,06 odsto. Kod kablovske (KDS) platforme evidentiran je rast priključaka od 6,46 odsto- precizirano je u saopštenju AEM-a.

Prema izvještaju agencije, najveći broj korisnika u Crnoj Gori koristi IPTV, 42,04 odsto. Slijedi DTH distribucija sa 28,75 odsto, MMDS sa 16,71 odsto i KDS sa 12,51 odsto.

Oko 31,3 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristi samo zemaljski odnosno besplatan prijem radio i TV programa, dok su se ostala domaćinstva odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 68,7 odsto.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa različita je u regijama Crne Gore. Tražnja je, u odnosu na broj domaćinstava, najveća u primorskoj regiji, 88,45 odsto, a slijede središnja sa 73,08 odsto i sjeverna sa 42,74 odsto.

Podaci su pokazali i da je za domaćinstva u sjevernoj regiji, sa aspekta primarne tehnologije koju koriste za prijem radio i TV programa, još dominantan zemaljski, odnosno analogni prijem.

Iz AEM-a su naveli da je u četvrtom kvartalu prosječna cijena osnovnog paketa iznosila 9,43 eura.

“Posmatrano u odnosu na ukupan broj prodatih osnovnih i dopunskih paketa, domaćinstva koja koriste taj vid usluga, mjesečno su u prosjeku za njih izdvajale 10,82 eura”, navedeno je u saopštenju.

Saglasno izdatim odobrenjima, pravo da distribuira radio i televizijske programe u odobrenoj zoni servisa u četvrtom kvartalu je imalo sedam operatora, četiri kablovska i po jedan MMDS, IPTV i DTH operator.

Portal Analitika