Politika

Nikolić: Crna Gora je svoja na svome, poštujemo njen integritet i cjelovitost

nikolicvujanovicSrbija ima interes da na Balkanu ostvari dobru saradnju sa svim državama a poseban interes da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, državom čiji teritorijalni integritet, cjelovitost i članstvo u UN priznaje, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem danas na Cetinju.

Nikolić: Crna Gora je svoja na svome, poštujemo njen integritet i cjelovitost
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je istakao da je postojao neki nepotreban „ničim opravdan“ zastoj u odnosima između dvije države. On smatra da na sto treba staviti svako otvoreno pitanje između Srbije i Crne Gore ako ih ima.

- Mi Srbi kad volimo neki narod tražimo sličnost sa njim a kad govorimo o Crnoj Gori kažemo da smo skoro isti. Kako da sa takvim narodom onda ne sarađujemo. Uvjeravam predsjednika Crne Gore da ona za nas predstavlja svoju državu na svome, članicu UN i ne svojatam je kad kažem da bi željeli da sarađujemo i da se zajedno razvijamo – rekao je Nikolić koji danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od stupanja na funkciju.

Predsjednik Srbija je kayao da je Srbija proglasila vojnu neutralnost, ali ne zamjera Crnoj Gori što teži integracijama u NATO pakt.

- To Srbiju ne ugrožava, a mi se ne mješamo u ono što nas ne ugrožava – rekao je predsjednik Srbije.

On je naglasio da „lično misli da je loše što je Srpski narod u opoziciji i sa time će razgovorati sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Pitanje crkve nije problem: Odgovoarajući na pitanja novinara predsjednik Srbije je kazao da „status Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori ne predstavlja problem u odnosima sa Beogradom„

On je istakao da pitanje crkava trebaju da rješavaju same crkve i da Srbije ima problem sa pravoslavnom crkvom u Makedoniji.

- U Makedoniji to pitanje utiče na odnose sa Srbijom, dok u Crnoj Gori to nije slučaj zahvaljujući njenim vlastima, i to treba da se riješi između crkava - rekao je Nikolić.
Upitan zbog čega su odnosi između dvije države bili lošiji do njegovog izbora predsjednik Nikolić je kazao da su crnogorska nezavisnost i priznanje nezavisnosti Kosova uticali na ponašanje rukovodstva Srbije.nikolicvuj2

- Tadašnje rukovodstvo je gledalo da radi ono što narod voli, a ne da vodi zemlju. Želim da vodim Srbiju i zato ja kažem da moramo imati najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom - rekao je Nikolić.

Predsjednik Cre Gore

Filip Vujanović

je, komentarišući pitanje crkve, kazao da je crkva odvojena od države i da očekuje da se po tom pitanju poštuje crnogorski Ustav.


- Saopštili smo više puta da očekujemo da će se unutar tih odnosa voditi računa da Crna Gora bude stabilna i da se mora poštovati naš Ustav - rekao je Vujanović.

Vujanović je kazao da se iz kabineta predthodnog srbijanskog predsjednika djelovalo na način koji je bio neprimjeren odnosima zvanične Podgorice i Beograda.

- Imali smo primjedbi na ono što je nerazumijevanje nečega što je bilo specifično vođenje crnogorske politike sa aspekta evropskih integracija. Znamo koliko je za Srbiju bilo teško priznanje Kosova ali smo smatrali da će se taj doživljaj u Beogradu postati realnost - rekao je Vujanović.

On je istakao dvije države treba da grade odnose koji će biti primjer ne samo na Balkanu, nego i globalno.

- Odnosi idu uzlaznom linijom i gradićemo ih bez prethodnog opterećenja - rekao je Vujanović.

On je kazao da je sa Nikolićem razgovarao u „ambiciji da iskoristi sve resurse da unaprijedi odnose dvije države“.

- Odnosi su na visokom nivou i imamo ambicije da podjelimo iskustva vezana za evropske integracije jer je to interes regiona u cjelini. Mi smo veoma zainteresovani da Srbija počne pregovore jer je to u interesu same Srbije, regiona ali i EU i u tom kontekstu smo spremni da podjelimo naša već stečena iskustva – poručio je crnogorski predsjednik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika