Društvo

PAVIĆEVIĆ: Kradljivci dijelova dalekovoda ugrožavaju opštu bezbjednost radi sitne zarade

dalekovodok“Nesavjesni pojedinci koji kradu metalne djelove sa dalekovodnih stubova su se prilično osilili, naročito na sjeveru, i ugrožavaju opštu bezbijednost radi sitne zarade od prodaje te sirovine na crnom tržištu” kazala je Portalu Analitika PR Crnogorskog elektroprenosnog sistema Nada Pavićević.

PAVIĆEVIĆ: Kradljivci dijelova dalekovoda ugrožavaju opštu bezbjednost radi sitne zarade
Portal AnalitikaIzvor

“Ti pojedinci kradu takozvane  L- profile, radi, ponavljam, sitne zarade,  ugrožavaju opštu bezbijednost građana, lokalnog stanovništva, ali i sopstvene živote, jer očigledno nijesu svjesni koliko je opasno biti na jednom visokonaponskom stubu. Naravno, ugrožavaju pružanje javne usluge urednog i kvalitetnog snabdijevanja potrošača električnom energijom”, kaže Pavićević, apelujući na nesavjesne građane da razmisle o svojim postupcima te ogromnoj opasnosti koju mogu prouzrokovati.

“Činjenica da Prenos mora uložiti između 30 i 50 hiljada eura za rekonstrukciju samo jednog dalekovodnog stuba jasno pokazuje kojim smo dodatnim troškovima izloženi zbog ovakvih krađa, a da ne govorimo o ukupnoj, neuporedivo većoj  materijalnoj i drugoj šteti koju ovi pojedinci prouzrokuju ”- kazala je Pavićević za Portal Analitika.

Zbog krađe takozvanog L-profila na dva 110 kV stuba na dalekovodu Berane-Andrijevica i Andrijevica- Trebješica, stubovi su pali, a područja Andrijevice i Plava su već tri dana bez napajanja električnom energijom.

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu kazali su Portalu Analitika da su ekipe na terenu, te da intenzivno rade na saniranju posljedica i otklanjanju kvara i da bi tokom dana ove dvije opštine trebale dobiti struju.

- Ekipe za održavanje dalekovoda CGES-a iz Nikšića i Bijelog Polja, kojima pomažu i kolege iz okruženja, rano jutros su izašle na teren. U pitanju je nepristupačan teren, ali ekipe daju svoj maksimum da osposobe stubove koji su u kvaru. Tokom dana bi moglo doći do redovnog snabdijevanja strujom u opštinama Plav i Andrijevica. Za sada je pušten samo prvi dio dalekovoda do Trebješice, ali još nije omogućeno napajanje- kazala je Pavićević Portalu Analitika.

Pavićević je navela i podatak da je tokom 2011. sa jednog dalekovoda odneseno 3,5 tona teškog metala.

Pavićević je napomenula da su dalekovodi projektovani tako da izdrže veliki snijeg i druge vremenske nepogode, kao i da budu statički jaki.

“Možete zamisliti kako je ‘očerupan’ taj stub, kada se i srušio”, zaključuje Pavićević.

 

Portal Analitika