Svijet

Istraga protiv bivšeg grčkog ministra

18jorgospapakonstantinuokParlament Grčke odobrio je istragu o bivšem ministru finansija i spornom spisku Grka koji novac čuvaju u švajcarskim bankama, javlja RTS.

Istraga protiv bivšeg grčkog ministra
Portal AnalitikaIzvor

Grčki parlament je odobrio pokretanje istrage protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua. On se sumnjiči da je prekrajao spisak Grka koji su u Švajcarskoj deponovali oko dve milijarde eura i time izbjegli plaćanje poreza u svojoj zemlji.

Odluku o pokretanju istrage podržala je ogromna većina poslanika - 265 od 294, iako se do nje došlo posle skupštinskog maratona od 16 sati. Sporan spisak Grka je 2010. tadašnja francuska ministarka finansija, a sada direktorka MMF-a Kristin Lagard, proslijedila grčkom kolegi Papakonstantinuu.

Grčki tužioci navode da je Papakonstantinu nelegalno uklonio imena trojice rođaka sa liste, dok on tvrdi da su imena uklonjena bez njegovog znanja. Nakon što je otkriveno da je mijenjao listu Papakonstantinu je izbačen iz PASOK-a.

"Glasanje je pokazalo je da smo odlučni da riješimo probleme. Ovaj korak bio je veoma važan uoči reforme poreskog sistema koja nas čeka na ljeto", rekao je premijer Antonis Samaras.

"Ova akcija je poslednji pokušaj Grčke da uđe u novo doba. Ako ona propadne, biće nam jako teško", rekao je Nikos Cukalis iz Partije demokratske ljevice.

Na takozvanoj Lagardovoj listi su imena mnogih bankara, brodovlasnika, političara i glumaca. Za prikrivanje podataka sa liste javnost traži odgovornost  i Papakonstantinuovog naslednika, ministra Evangelosa Venizelosa, koji je godinu dana znao za njeno postojanje - i o tome ćutao.

Grčka opozicija je predlagala da se ispita i uloga Venizelosa, kao i bivših premijera Jorgosa Papandreua i Lukasa Papadimosa u skandalu sa listom. Parlament je, međutim, te inicijative odbacio.

Portal Analitika