Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • BURZAN: Odluka da se ulica u Podgorici nazove po Šeiku Zaidu bin Sultanu Al Nahijanu je čisto političke prirode

BURZAN: Odluka da se ulica u Podgorici nazove po Šeiku Zaidu bin Sultanu Al Nahijanu je čisto političke prirode

darook“Odluka da jedna od ulica u Podgorici ponese ime osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeika Zaida bin Sultana Al Nahijana je čisto političke prirode i svrha joj je da se privuku i odobrovolje  investitori iz te zemlje za ulaganja u Crnoj Gori. Ima koliko god hoćete zaslužnijih ljudi za istoriju i kulturu ovoga grada, čija se imena nisu ni razmatrala za davanje takve počasti”, kazao je za Portal Analitika Danilo Burzan, poznati publicista i novinar.

BURZAN: Odluka da se ulica u Podgorici nazove po Šeiku Zaidu bin Sultanu Al Nahijanu je čisto političke prirode
Portal AnalitikaIzvor

Juče je Vlada usvojila predlog da jedna ulica u Podgorici nosi ime osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeika Zaida bin Sultana Al Nahijana, koji je podnio gradonačelnik Miomir Mugoša posljednjeg dana prošle godine.   Mugoša je tada Ministarstvu kulture podnio zahtjev da jedna ulica u Podgorici nosi ime osnivača UAE, prije isteka zakonskog roka od 20. godina od njegove smrti.

Taj predlog Komisija za podizanje spomen – obilježja odobrila je na sjednici 15.januara uz obrazloženje „da su ostvarenja istaknute ličnosti Šeika Zaida bin Sultana Al Nahijana od međunarodnog istorijskog značaja i da ne postoji rizik da će biti devalvirana u narednom periodu“.

Burzan napominje da je taj prijedlog potekao izvorno od vlasnika Atlas Grupe Duška Kneževića, jer su Ujedinjeni Arapski Emirati glavni investitor Atlas Centra u Podgorici.

“Na taj način, žele da zahvale toj zemlji na dosadašnjem investiranju, ali i da bogate ljude otuda odobrovolje i za buduća ulaganja, nadajući se da bi davanje imena ulici u Podgorici moglo da ih odobrovolji”, napominje Burzan.     

Šeik Zaid bin Sultan Al Nahijan (1918 – 2004) osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata bio je predsjednik te zemlje od formiranja Federacije 1971. godine i vladar Abu Dabija od 1966. godine sa mandatom da emirat koji je bio siromašan i nerazvijen razvije što je prije moguće. Kao predsjednik UAE zalagao se za potpuno korišćenje državnih resursa za dobrobit naroda, i razvoju i transformaciji države i društva u razvijene i tolerantne, dajući sva prava ženama što je bila novina u arapskom svijetu.

Na sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, data je, takođe, saglasnost glavnom gradu za prenos prava svojine na građevinskom zemljištu Jevrejskoj zajednici Crne Gore na području DUP „Pobrežje – zona G“ površine 1.658 kvadrata.

 

Portal Analitika