Ostalo

Armstrong: Dopingovao sam se na svakom Turu

ArmstronggBivši američki biciklista Lens Armstrong zvanično je priznao da je koristio nedozvoljena hemijska sredstva, u intervjuu koji je dao Opri Vinfri.

Armstrong: Dopingovao sam se na svakom Turu
Portal AnalitikaIzvor

Armstrong je priznao mnogo, malo se izvinjavao, izbjegao je odgovore na pitanja koja su se odnosila na umiješanost drugih, a istakao je da je ljudski nemoguće sedam puta pobijediti na Tur d'Fransu.

"Cilj je bio pobijediti po svaku cijenu. Kada mi je dijagnostifikovan rak bio sam spreman da uradim bilo šta da preživim. Taj stav sam prenio na biciklizam. Vidio sam ovu situaciju kao veliku laž koju sam ponovio mnogo puta. Provešću ostatak života pokušavajući da vratim povjerenje i izvinim se ljudima", rekao je Armstrong.

Nekada legenda biciklističkog sporta, a sada čovjek od koga mnogi peru ruke naveo je da je svaku pobjedu na Turu upisao zahvaljujući dopingu.

"Doping je bio neophodan da se pobijedi na Turu, isto kao i vazduh u gumama ili voda u boci. Bilo je nemoguće pobijediti bez varanja. Sredstva sam uzimao na svih sedam Turova na kojima sam pobijedio", rekao je Armstrong.

Ono što su čekali milioni ljudi širom svijeta, u jednom od najgledanijih intervjua koje je Opra ikada uradila, najpoznatije TV lice Amerike je "izvuklo" nizom pitanja.

Opra je Armstronga jasno pitala da li je uzimao EPO, da li je uzimao neke druge supstance, da li je osjećao krivicu - na veliki broj pitanja tražila je i dobila odgovore samo sa "da" ili "ne".

Odgovor je bio "da" svako od pitanja o nedozvoljenim supstancama - da li je koristio EPO, da li je "mijenjao krv" pred trke, da li je koristio testosteron, kortizon i ljudski hormon rasta, da li je na svakoj od pobjeda na Turu koristio bilo koje od nedozvoljenih sredstava.

"Tada nijesam osjećao kao da varam, na to sam gledao kao borbu na drugom nivou. Ipak, sada su sva krivica i sramota samo moji. Nijesam se plašio da će me uhvatiti, to je bio ubjedljivo najveći doping-projekat u sportu, vrlo inteligentan plan, konzervativan sa minimalnim rizicima", rekao je Armstrong.

Odgovorio je zatim i na novi kratkih niz Oprinih pitanja: "Nijesam se osjećao krivim... Nijesam se osjećao loše... Nijesam se osjećao kao da varam", uz konstataciju da je sve to "strašnije od strašnijeg".

Portal Analitika