Svijet

ŽIŽEK: U Evropi se osjeti duh Čaušeskua

1801zizekUticajni ljevičarski filozof Slavoj Žižek u britanskom Gardijanu (Guardian) je objavio oštar komentar o aktuelnoj evropskoj krizi, u kojem ističe da kriza nije samo finansijska, nego i demokratska, te da se u reakcijama današnjih evropskih vođa osjeti „duh Čaušeskua“.

ŽIŽEK: U Evropi se osjeti duh Čaušeskua
Portal AnalitikaIzvor

- Otkako je 2008. započela kriza, novost je da se nepovjerenje prema demokratiji – koje je nekad bilo ograničeno na postkomunističke i zemlje Trećeg svijeta – zauzima sve više prostora i na razvijenom Zapadu: ono što je prije deceniju-dvije bilo naš patronizirajući savjet drugima, sada je postalo naša briga - konstatuje Žižek u svom tekstu, navodeći nekoliko indikativnih primjera koji govore o tome da među evropskim političkim elitama sve više vladaju stavovi o tome da narod ne razumije situaciju niti smije išta da odlučuje o rješavanju ekonomske krize.

Žižek na početku podsjeća na jedan od posljednjih intervjua rumunskog komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeskua, kog je novinar sa Zapada pitao kako to da građani Rumunije ne smiju da putuju u inostranstvo iako je to garantovano ustavom. Diktatorov odgovor je bio „u najboljoj tradiciji staljinističke sofisterije“ te je rekao da njihov ustav garantuje i pravo na siguran i prosperitetan dom, što bi bilo ugroženo kad bi Rumuni mogli izaći iz zemlje!

- Čini se da je taj duh živ i zdrav u današnjoj Sloveniji. Prošli mjesec je ustavni sud donio odluku da bi referendum o pitanju „loše banke“ bio neustavan, čime je zapravo zabranjeno građanima da glasuju o toj temi - piše Žižek te objašnjava kako je ideja „loše banke“ u tome da se osnuje banka koja će preuzeti sve loše kredite postojećih banaka, a njih će onda servisirati novcem iz budžeta, dakle novcem građana Slovenije.

Pritom se uopšte ne bi postavljalo pitanje kako su se komercijalne banke našle u situaciji da se moraju sanirati novcem poreskih obveznika.

Referendum su predložili sindikati te sakupili dovoljno potpisa za njegovo održavanje, piše Žižek, ali im je onda zabranjeno da ga održe! Stav ustavnog suda je bio da bi posljedice referenduma ugrozile druga ustavna prava, koja imaju prioritet u krizi: funkcionisanje državnog aparata, kako bi stvorio uslove za privredni rast, pa i ugrožavanje ljudskih prava na socijalnu sigurnost i ekonomsku inicijativu.

- Ukratko, ustavni je sud zaključio da protivljenje diktatu međunarodnih finansijskih institucija može dovesti do političke i ekonomske krize, pa je stoga neustavno - piše Žižek i detektuje ironiju cijele situacije...

Za kraj teksta Žižek napominje da je MMF priznao kako su mjere ekstremne štednje još više pogoršale krizu, te je tako diskreditovao sve svoje prethodne savjete.

- Stotine hiljada radnih mjesta su izgubljeni zbog takvih pogrešnih proračuna - kaže Žižek i poentira:

- U tome je ključna poruka navodno iracionalnih protesta širem Evrope: protestanti znaju da ne znaju i ne prave se da imaju lake i brze odgovore. Ali, njihov instinkt im poručuje nešto što je istina: odgovore ne znaju ni oni na vlasti. U Evropi današnjice slijepci vode slijepce.

Portal Analitika