Društvo

AMFILOHIJE: Država može vratiti samo ono što je njeno

1801AmfilohijeU Crnoj Gori se ne zna što suštinski predstavlja pojam autokefalna crkva, smatra mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

AMFILOHIJE: Država može vratiti samo ono što je njeno
Portal AnalitikaIzvor

Kako pišu Vijesti, on je to izjavio nakon jučerašnjeg božićnog prijema odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da MPC bude autokefalna.

- Svaki pravoslavni epsikop potpuno samostalno funkcioniše. Prema tome, taj pojam izvikane nekakve autokefalnosti, nešto što crkvi ništa ne daje, a još manje državi u kojoj se nalazi ta crkva, a pogotovo ako se radi o sekularnoj državi koja je izglasala odvojenost crkve i države.

Amfilohije je naglasio da je to "problem koji je nametnut od krugova koji u crkvu nikad ušli nisu, niti znaju što je crkva", i dodao da "većina onih koji pričaju o autokefalnosti u Crnoj Gori nisu ni kršteni".

On se još jednom osvrnuo na inicijativu MPC kojim je od državnog Tužilaštva zatraženo da ispita da li u izjave predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića ima govora mržnje, rekavši da "to spada u mržnju najprimitivnije i najgore vrste". Ocjenjuje i da bi izjave Krivokapića "da je SPC okupatorska crva i da treba otimatu njenu imovinu", kako ih je parafrazirao Amfilohije, u evropskim državama bile predmet istrage Tužilaštva.

- On koristi svoj položaj i zbunjuje narod. Narod je trezven, ali zbunjuje jednu grupu ljudi koji spadaju u neku vrstu interesne zajednice. On podržava njihovo bezakonje, njihove pritivzakonske namjere koje su, u suštini, protiv države.

Amfilohije je ocijenio da je najava državnog vrha da tokom ove godine neke crkve vrati pod okrilje Crnogorske pravoslavne crkve "jedan od detalja besudnog shvatanja" i da država može vratiti samo ono što je njeno.

- Ako bi se tako nešto uradilo, znači da Crna Gora ponovo postaje besudna zemlja. Ako hoćemo ponovo ono što je urađeno 1945. godine, kada je oteta imovina i zadužbina crkava građana, može opet da se ponovi. Ipak, čini mi se da je to vrijeme prošlo i kod nas i u Evropi - zaključuje Amfilohije.

Foto: religion.wikia.com

Portal Analitika