Svijet

Alžirska vojska napala teroriste, ubijeno 34 taoca i 14 otmičara

1801alzirAlžirska vojska napala je postrojenje u kojem su militanti zarobili 40-ak taoca, uglavnom stranih državljana, a uslijedio je pravi masakr, prenosi Index.hr.

Alžirska vojska napala teroriste, ubijeno 34 taoca i 14 otmičara
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja BBC, pozivajući se na izvještaje iz Alžira, u napadu je poginulo 34 taoca i 14 militanata. Samo četvoro taoca je oslobođeno. I dalje nije sasvim jasno što se dogodilo, a ne zna se ni da li militanti držae još zarobljenika.

Mohamed Said, alžirski ministar komunikacija, potvrdio je da ima mrtvih i ranjenih, ali nije ulazio u detalje akcije. Kazao je da nisu imali drugog izbora nego da napadnu teroriste.

Ranije je javljeno da je alžirska vojska opkolila je rafineriju gasa na jugu Alžira u kojemu je zatočeno najmanje 40 stranih radnika, Japanaca, Britanaca, Francuza, Amerikanaca i Norvežana. Napadači su preko svog portparola poručili koje zahtjeve imaju, a među njima je i kraj francuske vojne akcije na Maliju.

Kompanija Statoil, koja zajedno s British Petroleumom i alžirskim Sonatrachom upravlja postrojenjem, objavila je samo kako su njihovi zaposleni uvježbani za sve vrste scenarija, pa tako i za otmice. Više detalja nisu otkrili iz sigurnosnih razloga.

Foto: index.hr

Portal Analitika