Abiznis

EK predlaže odlaganje reforme poljoprivrede

1801PsenicaEvropska komisija predlaže odlaganje stupanja na snagu reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) do 1. januara 2015, zbog poteškoća u pregovorima o višegodišnjem budžetskom okviru za period od 2014. do 2020. godine, prenosi HRT.

EK predlaže odlaganje reforme poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

- Komisija je u ponedjeljak prvi put, na sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu, formalno potvrdila da upravo priprema prijedlog, kako bi 2014. bila prijelazna godina za direktne podrške poljoprivrednicima - potvrdio je Rodžer Vajt, portparol komesara za poljoprivredu Daćijana Ćiolosa.

Prijedlog EK trebao bi da bude spreman oko Uskrsa i predviđa da će iduće godine nastaviti da se sprovode pravila koja su sada na snazi, ali na osnovu budućeg budžeta EU-a za razdoblje od 2014. do 2020, pojašnjava Vajt.

Komisija je zatražila dio od 390 milijardi eura za CAP od 2014. do 2020, od čega su 283 milijarde predviđene za direktna plaćanja poljoprivrednicima. Prijedlog predsjednika Savjeta Evrope Hermana van Rompeja smanjio je taj iznos za 25,5 milijardi eura, što je odbila Francuska, najveći korisnik CAP-a.

Bude li prihvaćena, reforma predviđa ukidanje razlika između tipova proizvodnje i različitih regija radi uvođenja jedinstvenog plaćanja po hektaru, te usklađivanje situacija u državama članicama. Dodjela 30 odsto podrške biće uslvoljena zaštitom životne sredine, ali to bi moglo da bude i odgođeno.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika