Politika

Lukšić - Korte: Puna podrška za nastavak reformi

1701luksicPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se danas sa Jostom Korteom, zamjenikom generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji.

Lukšić - Korte: Puna podrška za nastavak reformi
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora ostvarila mjerljiv napredak u svim oblastima i posebno istaknuto da se formiranje pregovaračkih struktura odvija prema planiranoj dinamici, što potvrđuje punu angažovanost Vlade na ispunjavanju evropske agende.

Korte je istakao da je za cjelokupan proces integracije u EU važan kvalitet sprovođenja reformi, naglasivši da je Evropska komisija zadovoljna pripremljenošću i prezentacijama crnogorske administracije tokom procesa skrininga (predstavljanje zakonodavstva EU i Crne Gore u pojedinim oblastima).

On je kazao da Crna Gora ima punu podršku za dalji nastavak reformi i da je važno iskoristiti pretpristupne programe za prioritetne oblasti.

Lukšić je istakao da evroatlantske integracije i jačanje regionalne saradnje ostaju spoljnopolitički prioriteti nove Vlade i u tom smislu kazao da će nova Vlada u punom kapacitetu nastaviti proces pregovora s Evropskom unijom.

On je istakao da je u toku priprema akcionih planova za 23. poglavlje -pravosuđe i temeljna prava i 24. poglavlje - pravda, sloboda i bezbjednost i izrazio očekivanje da će se nastaviti dobra komunikacija sa Evropskom komisijom u ovim oblastima.

Lukšić je informisao sagovornika da je u toku priprema izrade Nacionalnog programa pridruživanja čije se usvajanje očekuje krajem godine.

Portal Analitika