Muzika

EUROSONG 2013: "Who See" nastupaju prve polufinalne večeri

1701whoseeKotorski hip-hop dvojac „Who See“, predstavnici Crne Gore na 58. Eurosongu, nastupiće u drugom dijelu polufinalne večeri kojom će 14. maja u Malmeu, u Švedskoj, početi jedan od najpoznatijih muzičkih takmičenja na svijetu.

EUROSONG 2013: "Who See" nastupaju prve polufinalne večeri
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je sredinom decembra završena prijava zemalja koje će se takmičiti na popularnoj Pjesmi Evrovizije 2013, danas je u Malmeu održan žrijeb za redosljed učesnika u dvije polufinalne večeri.

„Who See“, koji čine Mario Đorđević Noyz i Dejan Dedović Dedduh, proslavio se spotom „Reggeaton Montenegro“ na čuvenoj muzičkoj televiziji MTV. TVCG je, nakon početne neizvjesnosti, odlučila da upravo dvojicu mladih Kotorana pošalje kao predstavnike Crne Gore na izbor za najbolju pjesmu zemalja članice EBU.

Tako će 14. maja u prvom dijelu 58. Eurosonga učestvovati takmičari iz Danske, Hrvatske, Ukrajine, Holandije, Austrije, Slovenije, Estonije i Rusije, a zatim će nastupiti Litvanija, Srbija, Irska, Bjelorusija, Kipar, CRNA GORA, Belgija i Moldavija.

Drugo polufinale, 16. maja, počeće predstavnicima Letonije, Azerbejdžana, Malte, Islanda, San Marina, Makedonije, Finske i Bugarske, a u drugoj polovini večeri biće izvođači iz Norveške, Izraela, Albanije, Mađarske, Švajcarske, Gruzije, Grčke, Jermenije i Rumunije.

1701logo2013malmoKao i prethodnih godina, Njemačka, Francuska, Španija, Velika Britanija, Italija i zemlja-domaćin Švedska plasirale su se direktno u finale. Žrijebom je određeno i da će Velika Britanija, Švedska i Italija glasati prve, a Francuska, Njemačka i Španija druge polufinalne večeri.

Ostale 33 zemlje moraće svoj put do glavnog tačmičenja da potraže kroz polufinala. Za neke se već unaprijed znalo na kojoj večeri će nastupiti - Danska prve, a Norveška druge. Današnjim žrijebom je precizirano da će biti. Takođe, znalo se i da će Izrael na sopstveni zahtjev biti u drugom polufinalu, zbog državnog praznika.

Organizatori su odlučili da ove godine „unesu više uzbuđenja“, pa je preostalih 30 zemalja bilo raspoređeno u pet šešira, po principu sportskih takmičenja. Zemlje su raspoređene prema broju glasova koje su prikupile u posljednjih devet godina. U prvom su se našla Crna Gora sa Albanijom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom i Švajcarskom. U drugom su bile Estonija, Finska, Island, Irska, Letonija i Litvanija, u trećem Jermenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Rusija i Ukrajina, u četvrtom Bugarska, Belgija, Kipar, Grčka, Malta i Holandija, dok su u petom Austrija, Mađarska, Moldavija, Rumunija, San Marino i Slovenija.

Zbog nedostatka sredstava od takmičenja su odustale Bosna i Hercegovina, Portugalija, Poljska i Slovačka, dok je Turska odustala „zbog velikih promjena u sistemu takmičenja“.

Podsjećamo, polufinalne večeri 58. Eurosonga biće održane 14. i 16. maja, dok je finale predviđeno za 18. maj.

Evo i video zapisa koji podsjeća kako će izgledati scena na kojoj će „Who See“ nastupiti 14. maja.

Foto: eurovision.tv, skalaradio.net

Portal Analitika