Abiznis

MARKOVIĆ: Garantovani depozit iznosi 50.000 eura (VIDEO)

markovicOd januara mjeseca, garantovani depozit u Crnoj Gori iznosi 50.000 eura.
MARKOVIĆ: Garantovani depozit iznosi 50.000 eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- To znači da svaki deponent, koji ima depozit manji od 50.000 eura u bilo kojoj od 11 banaka u Crnoj Gori može računati da u slučaju stečaja neke od banaka, neće izgubiti svoj novac, već će mu biti na raspolaganju najkasnije 20 dana od dana uvođenja stečaja u banci - kaže Predrag Marković direktor Fonda za zaštitu depozita.

Prema njegovim riječima, depoziti su sva pozitivna novčana salda na računu deponenta kod neke od banaka (u bilo kojoj valuti) - tekući račun, račun štednje, kartice i slično.

- Ovo podrazumijeva i oročene odnosno štedne depozite i neoročene depozite, dok se za pravna lica i preduzetnike podrazumijeva da imaju depozit na računu kod neke od banaka. Treba pojasniti i to da većina zaposlenih i penzionera svoja primanja ostvaruje preko banaka, sto znači da su deponenti banke. Ukoliko se desi da u toj banci dodje do stečaja, onda Fond preuzima obavezu da isplati navedeni depozit - objasnio je Marković.

Garantovani depozit se računa tako što se saberu svi depoziti jednog deponenta kod jedne banke (sa pripadajućom kamatom do dana stečaja) i od tog iznosa oduzmu obaveze dospjele do dana stečaja.

- Ukoliko je tako dobijen iznos manji ili jednak 50.000 eura, fond vrši isplatu garantovanog iznosa u cjelosti. Ukoliko je depozit veći od 50.000 eura, Fond ce isplatiti deponentu 50.000, dok će ostatak deponent potržzivati od banke u stečaju (odnodno iz stečajne mase te banke). Sa podizanjem nivoa zaštite na 50.000 eura fond u potpunosti pokriva 98,7 odsto ukupnog broja deponenata (769.897) koji imaju pravo na isplatu garantovanog depozita. Imajući u vidu visinu ukupnih depozita i broj deponenata u bankama, očigledno je da je povjerenje u bankarski sistem visoko i da se iz dana u dan povećava - zaključio je Marković.

 

 

Portal Analitika