Kultura

Nagrade za najbolje kritičare iz projekta "Critisize This!"

1701criticizethisNagrada za najbolje mlade kritičare umjetnosti u regionu prvi put će biti dodijeljena u subotu, 19. januara u Zagrebu, na završnici regionalnog projekta „Criticize This!“ koji su sprovele crnogorska, dvije hrvatske i dvije srpske organizacije, prenosi SEECult.

Nagrade za najbolje kritičare iz projekta "Critisize This!"
Portal AnalitikaIzvor

Uz dodjelu nagrada, biće predstavljena i elektronska publikacija sa najboljim esejima mladih kritičara, a učesnicima i mentorima pridružiće se u klubu Booksa i beogradska umjetnička grupa škArt.

U projektu „Criticize This!“ učestvovalo je gotovo 30 mladih kritičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, koji su dobili priliku da izbruse svoje vještine, pišu i objavljuju kritike djela nastalih u području književnosti, izvođačkih i vizuelnih umjetnosti. Mladim kritičarskim nadama predavanja su održali istaknuti strani i regionalni teroretičari iz humanističkih nauka, ali je glavnu okosnicu projekta činio je jednogodišnji rad mentora i polaznika na produkciji kritika.

Mlada ekipa napisala je ukupno 260 kritika, od kojih je 60 odabranih objavljeno proteklih godinu dana u Pobjedi, srpskom dnevniku Danas i hrvatskom nedjeljniku Novosti.  Ostale kritike i 30 eseja, koje su takođe napisali mladi kritičari, objavljeni su na portalima organizacija koje su realizovale projekat “Criticize This!”: Plima (plima.org) iz Ulcinja, Kulturtreger (booksa.hr) i Kurziv (kulturpunkt.hr) iz Zagreba, i Beton (elektorbeton.net) i SEEcult.org (seecult.org) iz Beograda.

Projekat je finansirala Evropska komisija kroz program „Kultura 2007-2013“, a podržale su ga i lokalne institucije.

Dodjela nagrada projekta „Criticize This!“ u Booksi predstavlja finale ovog zanimljivog regionalnog projekta, a posjetiocima se nudi prilika da upoznaju mlade kritičarske nade.

Portal Analitika