Region

Peranović: Nijesam namjerno ubio, cijelo društvo mi je saučesnik

23peranovicSveštenik Branislav Peranović, optužen za teško ubistvo štićenika Centra za odvikavanje od narkotika Nebojše Zarupca, negirao je danas na suđenju u Šapcu da je ubistvo izvršio namjerno i dodao da su svi znali da primjenjuje silu prema štićenicima, te da je cijelo društvo saučesnik, prenosi Blic.

Peranović: Nijesam namjerno ubio, cijelo društvo mi je saučesnik
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje Peranoviću, kome prijeti zatvorska kazna od 10 do 40 godina zatvora, počelo je danas u Višem sudu u Šapcu.

Okrivljeni je dva sata iznosio svoje viđenje postupanja u Centru kod Loznice koji je vodio, ali je samoj optužnici posvetio manje od deset minuta. Centar je zatvoren nakon smrti Zarupca.

Peranović je naveo da se plaši sudskog postupka, jer je u javnosti stvoreno predubjeđenje da je, kako je kazao, "nakazni sveštenik" namjerno ubio štićenika.

"Ja se plašim ovog suđenja, stvorena je užasna slika u medijima, do te mjere nakazna, da je jedan sveštenik koji je ćelav, batinaš, kao da je sveštenik zemunskog klana, svjesno ubio čovjeka. Neke urednike (medija) ne interesuje istina, pa su napisali da sam ga ubijao sat vremena i sad pokušavam da se odbranim od te nakazne slike", rekao je optuženi.

Dodao je da mu kao svešteniku nikada ne bi palo na pamet da namjerno ubije čovjeka.

Peranović je naveo da je kroz njegove ustanove prošlo 1.339 narkomana, a da je imao samo tri incidenta, ali je naglasio da je 21 štićenik umro jer je prije vremena napustio proces "liječenja". Sveštenik je više puta naglasio da je primjena sile prema štićenicima postojala, ali ne kao kazna već da bi se spriječili da pobjegnu iz kampa.

Optuženi je kazao da je slično postupio i sa Zarupcem koji je preminuo od posljedica batinjanja 6. avgusta 2012. godine. Peranović je negirao da je planirao ubistvo i kazao da je Zarupca tukao po tabanima i leđima da bi ga spriječio da bježi iz kampa. Prema njegovim riječima, cio postupak je trajao od 30 do 60 minuta, sa pet-šest pauza tokom kojih je razgovarao sa Zarupcem i pokušavao da ga ubijedi da ne napusti kamp.

Peranović je kazao da je prvi put primijenio silu protiv štićenika iz nemoći, kada je jednom mladiću udario šamar kako bi se smirio.

"Bilo mi je teško i kajao sam se, ali od tada sam počeo na mala vrata da uvodim i to. O tome sam i pričao u medijima i svi su bili upoznati da se radi samo o spriječavanju odlaska, a ne o terapiji. Svi su znali, pa je cijela zajednica saučesnik, pa čak i cijelo tužilaštvo i sud", rekao je Peranović.

Sveštenik je optužen da je Zarupca udarao štapom i nogom po leđima sve dok mu nije pozlilo. U optužnici se navodi da je bio svjestan svojih postupaka i ako bude osuđen prijeti mu od 10 do 40 godina zatvora. Peranović je dospio u žižu javnosti kada su objavljeni snimci batinanja štićenika lopatom u jednom centru koji je vodio. Prema riječima zastupnika porodice Zarubac, tokom suđenja biće saslušano 15 svjedoka.

Okupljanje pristalica Peranovića ispred suda spriječio je sam optuženi, jer im je preko sina poslao poruku da se ne okupljaju i "ne prave cirkus".

 

Portal Analitika