Kultura

MINJA SUBOTA: Pola vijeka velike energije i entuzijazma

1701minjaprvaRoditelji i svi oni koji se bave odrastanjem naše djece ne procjenjuju realno njihovo znanje, informisanost i intereseovanja. Nije ni čudo što su, praktično, nestali programi za djecu na našim televizijskim stanicama, jer su danas rijetki televizijski autori koji bi mogli realizovati programe koji bi privukli takvu publiku. Danas stvoriti prave zabavno-edukativne programe, veliko je umijeće i izazov, kaže Minja Subota za Portal Analitika.

MINJA SUBOTA: Pola vijeka velike energije i entuzijazma
Portal AnalitikaIzvor

 

Sredinom decembra Minja Subota je obilježio pola vijeka stvaralaštva. Iza njega su brojni nastupi na muzičkim festivalima, kompozicije, fotografije, pjesme i knjige, ali je najpoznatiji po načinu na koji je putem malih ekrana privlačio pažnju najmlađih.

Autor i voditelj „Muzičkog tobogana“, zabavne emisije za djecu koja je prvi put emitovana početkom '80-ih godina prošlog vijeka i bila svojevrsna je ilustracija onoga što je televizija prezentovala auditorijumu na prostoru nekadašnje Jugoslavije, govori kao o vremenu kada je kvalitet bio daleko ispred kvantiteta. Da se to „televizijsko vrijeme“ značajno razlikuje od aktuelnog, Minja Subota za Portal Analitika objašnjava time da se sve promijenilo razvojem televizijskih mreža, satelitske i kablovske televizije.

- Gledaoci primaju daleko više informacija, a i pruža im se mogućnost velikog izbora programa. Sa druge strane, veliki broj kanala emituje nekvalitetan program pun kiča i šunda, što utiče na razvijanje ukusa ili, u ovom slučaju, neukusa televizijskog auditorijuma. Mora se priznati da je toga ranije bilo mnogo manje i da su neke estetske norme daleko više poštovane.

Tragovi nekulture: Beogradski đak i inženjer elektrotehnike, rođen u Sarajevu 1938. godine, nakon svog vremena koje je posvetio i provedeo u medijima, smatra da su danas rijetki oni koji zaista vode računa što se u njima i na koji način predstavlja.

1701minja1- Neukus i nizak nivo programa, po mom mišljenju, naročito će se odraziti na najmlađe gledaoce, koji nisu u stanju da budu dovoljno selektivni u izboru programa koji će gledati. Medijska nekultura i senzacionalizam već sada ostavljaju traga na generacije koje rastu, a i na sve ostale koji prate televizijske programe i čitaju dnevne i ilustrovane listove – kaže Subota i pojašnjava:

- Jurnjava listova za rejtingom i tiražima, koja vrlo često vodi u kič i senzacionalizam, u ovom trenutku izgleda beznadežno nezaustavljiva, što je - blago rečeno - zabrinjavajuće. Jasno je koliko zbog ovoga pada nivo obrazovanja, moral i norme vaspitanja, ali u ovom trenutku to brine samo psihologe i pedagoge koji su, izgleda, bespomoćni da bilo šta ozbiljno preduzmu.

Djeca su „pobjegla“: Svoj radni vijek Minja Subota je, praktično, posvetio radu sa najmlađima i za njih. Zato smo ga pitali da li su djeci u dobu interneta i multimedija, potrebne televizijske emisije uz koje bi odrastale, poput generacije iz vremena „Muzičkog tobogana“.

1701minja2- Moramo priznati da su, zahvaljujući razvoju televizijske mreže i interneta, deca mnogo više informisana, da više i brže dolaze do informacija, pa su nam, na neki način, „pobegla“. Tako se može reći da roditelji i svi oni koji se bave odrastanjem naše dece ne procenjuju realno njihovo znanje, informisanost i intereseovanja. Nije ni čudo što su, praktično, nestali programi za decu na našim televizijskim stanicama, jer su danas retki televizijski autori koji bi mogli realizovati programe koji bi privukli takvu publiku, uzimajući u obzir gore navedeno. Danas stvoriti prave zabavno-edukativne programe, veliko je umeće i izazov – ističe on.

Bogatiji zbog najmlađiih: I sada, kada se osvrne na tih pet decenija izuzetno raznovrsnog stvaralaštva, što Minja Subota smatra svojim najznačajnijim postignućem?

- Pored toga što sam kao autor i voditelj realizovao mnoge velike i gledane zabavno-muzičke programe, smatram da je moje stvaralaštvo za decu najvrednije i ono me je obogatilo na pravi način – s ponosom priča ovaj uvijek nasmijani umjetnik.

- Kompozicije koje sam napisao za najmlađe na stihove najistaknutijih pesnika, uz koje su rasle - i danas rastu - generacije, serija „Muzički tobogan“ koja je ulepšala detinjstvo mnogim generacijama, čine me danas srećnim i podstiču da i dalje stvaram sa istom energijom i entuzijazmom – zaključuje Subota za Portal Analitika.

K.JERKOV

Foto: novosti.rs, zvanični sajt

Portal Analitika