Društvo

Crna Gora posvećena rješavanju pitanja raseljenih

markovic3okCrna Gora je posvećena rješavanju pitanja smještaja raseljenih i interno raseljenih, o čemu govori i uspješna priprema pilot projekata za rješavanje tog problema u okviru regionalnog stambenog programa, ocijenili su predstavnici Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Crna Gora posvećena rješavanju pitanja raseljenih
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Vlade Duško Marković i zamjenik direktora za zajmove EBRD, Stefan Selen, razmotrili su danas faze tog programa, kako na nacionalnom tako i na nivou partnerskih država u programu - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Oni su, kako je saopšteno iz Vlade, okvirno dogovorili dalje neophodne korake kada je riječ o uspostavljanju nacionalnih implementacionih struktura, ali i alokacije novca namijenjenog za rješavanje tog pitanja.
„Na sastanku je bilo riječi i o projektima izgradnje zatvora za duge kazne i zatvorske bolnice, i dogovorena saradnja na polju izrade studija izvodljivosti, kao i ekspertskih procjena vrijednosti projekata u oblasti jačanja crnogorskog zatvorskog sistema“, kaže se u saopštenju.
Selen je danas, na iste teme, razgovarao i sa ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, koji je zahvalio EBRD na obezbjeđivanju novca za nabavku 209 kontejnera u cilju zbrinjavanja 800 članova porodica u Kampu Konik.
Iz Vlade su podsjetili da je cilj regionalnog stambenog programa da trajno doprinese zatvaranju Kampa Konik i ostalih neformalnih kolektivnih centara, kao i da pomogne ugroženim osobama u privatnom smještaju.
Novac za taj program prikuplja se od država donatora, iz fondova Evropske komisije i grantova Razvojne banke Savjeta Evrope, ali i uz značajne finansijske resurse koje Vlada opredjeljuje za rješavanje tih pitanja.

Portal Analitika