Svijet

Sud odbio zahtjev članice Pusi rajota

Ruski sud odbio je zahtjev Marije Aljohine, članice ruskog pank benda Pusi rajot da ostatak zatvorske kazne na koju je nedavno osuđena, izdrži kada njen sin napuni 14 godina.

Sud odbio zahtjev članice Pusi rajota Foto: Internet
Portal AnalitikaIzvor

"Sud je odlučio da odbije molbu", rekla je Galina Efremova, sudija u regionu Perma, gdje je Aljohina u oktobru upućena u radni logor.

Prema ruskom zakonu, sud može da ženama odobri odlaganje izdržavanja zatvorske kazne dok njihova djeca ne napune 14 godina.

"Godine djeteta već su uzete u obzir kada je kazna bila određivana, a nikakve nove olakšavajuće okolnosti nisu utvrđene", navela je Efremova.
Na današnju odluku ruskog suda reagovala je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel navodeći da je riječ o još jednoj "parodiji pravde".
Nadežda Tolokonjikova, druga članica Pusi rajota, upućena je u radni logor u region Mordovija, udaljen 500 kilometara od Moskve. Pošto takođe ima dete, ona je sudu uputila isti zahtjev kao i Aljohina, ali još nije zakazana sjednica na kojoj će se odlučatit o njenom zahtjevu.
Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpjevale pjesmu "Bogorodice, Putina progoni".
Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.

Portal Analitika