Politika

Janjić: Nikolićeva posjeta najava iskrenijih odnosa u odnosu na period Tadićeve vladavine

janjiczasAnalitičar Dušan Janjić rekao je za Portal Analitika da je zvanična posjeta predsjedika Srbije Tomislava Nikolića Crnoj Gori bila očekivana i da predstavlja najavu iskrenijih odnosa dvije države. On je istakao da očekuje podizanje odnosa između Crne Gore i Srbije na viši nivo, jer između ostalog, Nikolić nije, kako navodi, opterećen „zajedničkim porijeklom i neraščišćenim porodičnim problemima“ kao što je to bio slučaj sa prethodnim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Janjić: Nikolićeva posjeta najava iskrenijih odnosa u odnosu na period Tadićeve vladavine
Portal AnalitikaIzvor

- Zvanična posjeta Nikolića Crnoj Gori je bila očekivana i mislim da je sada momenat da se odnosi između Srbije i Crne Gore podignu na viši nivo. Očekujem da će ta posjeta biti najava iskrenijih odnosa u odnosu na period kad je predsjednik bio Boris Tadić. Nikolić nije opterećen onim što bi smo rekli zajedničkim porijeklom i nekim neraščišćenim porodičnim odnosima tako da se nadama da će posle ove posjete doći i do normalizacije međupartijskih odnosa – rekao je Janjić za Portal Analitika.

On smatra da će sastanak na nivou predsjednika otvoriti prostor za saradnju izvršnih vlasti.

- Predsjednici dvije zemlje će otvoriti novu praksu bilateralnih susreta i pripremiti politički prostor za nasatavak rada izvršne vlasti. Postiji dosta kontakata među raznim agencijama, službama, građanima ali ono što je uvijek bio problem je odnos na najvišem nivou među političarima. Nova vlada Srbije  na čelu sa Ivicom Dačićem pokazuje namjeru da uspostavi redovniju komunikaciju sa Crnom Gorom. Mislim da je to neophodno prije svega sa stanovništva Srbije, jer normalizacija političkih odnosa omogućava i završavanje nekih infrastrukturnih projekata – rekao je Janjić.

Važan segment u odnosima dvije zemlje je, kako ističe, i budućnost sjevera Kosova.

- Budućnos Kosova je nemoguće odrediti bez saradnje sa susjedima jer je potrebno uspostaviti međugraničnu saradnju. Sve u svemu procjenjujem da je dobro da dolazi do posjete i vjerujem da će proteći u normanom duhu ne pretjerane ljubavi ali ni nikakvih razočaranja – rekao je Janjić.

Portal Analitika