Društvo

Pitanje materinstva ne bi trebalo rješavati kroz penzijski sistem

materinstvo16U Ministarstvu rada i socijalnog staranja smatraju da bi država trebalo da preduzima mjere zaštite materinstva, ali da to pitanje ne bi treblo rješavati u penizijskom sistemu. Komentarišući zahtjev Unije slobodnih sindikata da se majkama koje imaju troje i vise djece dodijeli nacionalna penzija pomoćnik ministra Jovo Pajović, za Antenu M kaže da, do sada, nije bilo inicijative za izmjenu zakona koja bi se odnosila na prijedlog Unije slobodnih sindikata.

Pitanje materinstva ne bi trebalo rješavati kroz penzijski sistem
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra reda i socijalnog staranja Jovo Pajović kaže da pitanje zaštite materinstva ne bi trebalo rješavati kroz penzijski sistem:

“Za sada nije bilo inicijative za izmjenu zakona koja bi se odnosila na inicijativu Unije slobodnih sindikata .Svakako, da bi u skladu sa materijalnim mogućnostrima države trebalo preduzimati mjere zastite materinstva . Ne smatramo , medjutim, da bi pitanje materinstva trebalo rješavati u penzijskom sistemu, obezbjedjivanjem prava na penziju radno sposobnim licima. Prava koja se obezbjedjuju u penzijskom sistemu su prava po osnovu starosti i invalidnosti , a ne po osnovu materinstva.

U cilju stimulisanja nataliteta u Crnoj Gori izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, iz decembra 2010, propisano je da se osiguranici ženi za svako rođeno dijete računa poseban penzijski staz u trajanju od 6 mjeseci po djetetu. Nije poznato da se u uporednim iskustvima ženama sa troje i više djece po tom osnovu priznaje pravo na penziju.

Svakako da bi propisivanje takvog rješenja iziskivalo velika finansijska sredstva, ali nam nije poznato da, naročito u zemljama sličnog ekonomskog razvoja kao sto je Crna Gora, postoje rješenja da se pravo na penziju ostvaruje po osnovu radjanja djece” .

Podsjetimo, USS tražiće od Vlade i Skupštine da se ženama sa više od 15 godina staža, koje imaju četvoro i više đece, te onima sa 25 godina staža koje imaju troje đece, ukoliko to žele, dodijeli nacionalna penzija.Smatraju da ta penzija ne bi trebalo da bude manja od od dvije trećine prosječne neto zarade u Crnoj Gori, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava.

 

Portal Analitika