Politika

FRIDOM HAUS: Crna Gora ocijenjena kao slobodna zemlja

fHaus16Crna Gora je u godišnjem izvještaju nevladine organizacije Fridom haus /Freedom house/ o političkim pravima i slobodama, ocijenjena kao slobodna zemlja.

FRIDOM HAUS: Crna Gora ocijenjena kao slobodna zemlja
Portal AnalitikaIzvor

Države regiona su svrstane među djelimično slobodne i slobodne zemlje u izveštaju te organizacije o političkim pravima i slobodama, a Crna Gora je ocijenjena kao slobodna zemlja, u koje spadaju one sa političkom konkurencijom, koje poštuju građanska prava i ljudske slobode i imaju nezavisne medije

Slobodne zemlje u regionu su još i Hrvatska i Srbija, navedeno je u izveštaju Fridom Hausa koji prenosi radio Slobodna Evropa.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo, koje je ocjenjivano odvojeno od Srbije, označene su kao djelimično slobodne, odnosno u njima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda.

Te zemlje pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političke scene na kojoj jedna stranka dominantna, uprkos određenom nivou pluralizma.

Kada je reč o globalnom nivou, prema ocjenama Fridom hausa demokratija je širom svijeta bila u opadanju 2012, sedmu godinu za redom.

Tako sada u demokratskim slobodama u potpunosti uživa 90 zemalja, tri više nego 2011. godine, ali u 27 država su uvedene nove restrikcije na pravo okupljanja, izražavanja i na medije.

Oko tri milijarde ljudi, odnosno 43 odsto svjetskog stanovništva, ima sva politička prava i građanske slobode, dok 1,6 milijardi živi u djelimično slobodnim zemljama u kojima postoji samo ograničeno poštovanje sloboda.

Oko 34 odsto svjetske populacije, odnosno 2,3 milijarde ljudi, međutim, živi u zemljama koje nijesu slobodne. U izvještaju se naročito izdvajaju Rusija, Iran i Venecuela.

Najveći napredak na polju demokratije još od 2008. godine ostvaren je u Libiji, Tunisu i Mjanmaru. Egipat, Zimbabve, Moldavija i Obala Slonovače takođe su u grupi zemalja u kojima je represija oslabila.

(MINA)

Portal Analitika