Društvo

EUROMOST: Tužiteljka da ispita poslovanje povezane grupe sedam NVO

mekicokPredsjednik NVO Euromost Almer Mekić pozvao je specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović da ispita kako je sedam nevladinih organizacija: CEMI, Juventas, CGO, CRNVO, Institut alternativa, Evropski pokret i „Bonum“ Pljevlja trošilo sredstva od igara na sreću u posljednje dvije godine.

EUROMOST: Tužiteljka da ispita poslovanje povezane grupe sedam NVO
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Euromosta dostavljenom Portalu Analitika, koje potpisuje Mekić, navodi se da su pomenute NVO u periodu od 2008. do 2012. godine prilikom raspodjele sredstava od igara na sreću dobile ukupno 477.310 eura.

Dalje se navodi da je ta grupa NVO povezana u cilju „stvaranja mreže za bogaćenje“ i to na čelu sa programskim direktorom CEMI-ja, Zlatkom Vujovićem.

Mekić napominje da je od igara na sreću bračnom paru Vujović koji se nalaze na čelu NVO CEMI (Zlatko Vujović) odnosno „Juventas“ (Ivana Vujović), dodijeljeno čak 217,558 eura u pomenutom periodu.

-  Došli smo do saznanja da organizovano djeluje grupa NVO, na čelu sa Zlatkom Vujovićem, predsjednikom NVO CEMI da im je odobreno pola miliona eura, tačnije 477.310 eura od igara na sreću, od strane komisije u kojoj su imali svoje predstavnike. Od toga je samo Zlatku Vujoviću i njegovoj supruzi Ivani Vujović predsjednici NVO ,,Juventas'' odobreno 217,558 eura. Treba napomenuti da njih dvoje za  svoje organizacije koriste istu kancelariju u ulici Ivana Vujioševića br. 19, što se vidi i u rješenju tih organizacija - navodi se u saopštenju Euromosta koje potpisuje Mekić.

Mekić tvrdi da je Zlatko Vujović osnivač organizacije ,,Saradnjom do Cilja'', u kojoj je  odgovorno lice Goran Đurović, inače član savjeta TVCG, a u kojoj djeluju organizacije i lica povezana interesnim i bračno-rođačkim vezama.

Ta je organizacija, tvrdi Mekić,  formirana da bi preko lokalnih organizacija iz svih opština iz Crne Gore skupljali podršku za ulazak ovih povezanih lica u razne komisije i timove: Zlatka Vujovića za nacionalnu Komisiju za borbu protiv korupcije, Gorana Đurovića za člana Savjeta RTCG, Daliborku Uljarević iz CGO u Savjet protiv diskriminacije, Anu Novaković (izvršni direktor CRNVO) u Radnu grupu za poglavlje 23, kao i u komisiju gdje je potpredsjednica za saradnju NVO i Vlade i tome slično.

Mekić tvrdi da su pomenute NVO, za člana Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću izloborali predsjednika NVO Evropski pokret Momčila Radulovića, upravo sa ciljem da za ove organizacije „izvuče najviše sredstava“.

- Člana Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću Momčila Radulovića su predložile: Centar za građansko obrazovanje (CGO), Juventas,  Institut Alternativa, Centar za razvoj nevladinih organizacija-CRNVO, CEMI, i njegov zadatak je bio da izvuče za ove organizacije najviše sredstava, gdje je imao i podršku Božidara Strujića iz NVO,,Bonum'' iz Pljevalja iza koga stoji Zlatko Vujović sa svojom suprugom. Njega su, što je interesantno, u istu komisiju, a za oblast projekata borbe protiv narkomanije predložile tri organizacije koje djeluju u oblasti prava žena - navodi se u saopštenju Euromosta.

Euromost je Portalu Analitika proslijedio i tabele preuzete sa sajta MUP-a, na kojima je prikazana vlasnička struktura i podaci o pomenutim NVO, kao i tabelu o tome koliko su te NVO prihodovale od komisije od igara na sreću u 2011. i 2012. godini.

 

Portal Analitika