Zanimljivosti

Što treba da radite ako na posao ne možete zbog sniježnih nanosa

snijeg-biciklom-na-snijegAko zbog sniježnih nanosa ne možete doći na radno mjesto, Portal Mojposao.net donosi korisne informacije za prevazilaženje ove situacije.

Što treba da radite ako na posao ne možete zbog sniježnih nanosa
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima Portala Mojposao.net neki poslodavci imaju rješenje za vanredne situacije kakve su vremenske nepogode.

Ukoliko vaš poslodavac nema još uvijek rješenje možete im predložiti neka od sljedećih rješenja.

- Možete predložiti da nadoknadite radno vrijeme.

- Osim toga, možete obavijestiti poslodavca da ćete posao raditi od kuće.

- Ako neke zadatke naprosto ne možete obavljati izvan kancelarije, moraćete da zamolite neke kolege da vam priskoče u pomoć. Pošaljite im mejl s detaljnim uputstvima. Vodite računa da kolege možda nisu upućene u posao koji radite, stoga ih što manje opteretite i detaljno im objasnite sve korake u zadatku.

- Ako poslodavac insistira da dođete,  što za vas predstavlja veće troškove, možete ga pitati postoji li mogućnost da vam subvencioniše trošak putovanja. Poslodavac na to, naravno, ne mora pristati.

- Ako poslodavcu ne odgovara nijedno od predloženih rješenja – može vas poslati na godišnji odmor čak i onda kad ne želite da iskoristite to pravo. Međutim, poslodavac nema pravo da vas  natjera da uzmete neplaćeno odsustvo.

- Ako poslodavca niste obavijestili da nećete doći na posao, možete snositi posljedice. Na primjer, ako su sve vaše kolege došle na posao, logično je postaviti pitanje zašto vi to niste bili u mogućnosti? Postoji mogućnost da vam za taj dan ne bude plaćena dnevnica.

- Ako je poslodavac ipak odlučio da taj dan neće raditi, u takvoj situaciji imate pravo na svoju dnevnicu i poslodavac od vas ne može tražiti da iskoristite svoj godišnji odmor i slično.

- Iz svega ovoga vidljivo je da standardni obrazac ne postoji. Najbolji je pristup uvijek nazvati poslodavca (prije početka radnog vremena) i obavijestiti ga o nemogućnosti dolaska na posao i ponuditi mu alternativu (rad od kuće ili da ćete „odraditi“ taj dan tokom nedjelje (na primjer, preko prekovremenih sati). – prenosi hrvatski portal Tportal.

Kako god bilo, ne treba da sebe dovedete u situaciju i putujete kada vladaju izrazito nepovoljni i opasni vremenski uslovi, zaključuju na portalu Mojposao.net.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika