Abiznis

Poboljšana prognoza rasta svjetske privrede

15oecdlogookEkonomska aktivnost raste, ili se makar stabilizuje, u SAD, eurozoni i Kini, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Poboljšana prognoza rasta svjetske privrede
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da vodeći indikatori aktivnosti u najvećim industrijski razvijenim privredama ukazuju na stabilizaciju ekonomskog rasta u većini velikih privreda u svijetu, javlja agencija AFP.

Mjesečni indikator OECD-a pokazuje da ekonomski rast jača u Sjedinjenim Američkim Državama, te da je pad ekonomske aktivnosti u eurozoni počeo da se stabilizuje i da su prisutni blagi pokazatelji rasta u Kini.

„Na području koje pokrivamo, a koje čine 34 industrijski razvijene zemlje, privredni rast jača”, navela je ta organizacija.

Tokom posljednjih mjeseci su međunarodne agencije koje se bave ekonomskim prognozama upozoravale da dužnička kriza u zoni eura predstavlja jednu od najvećih prijetnji za prognozu svjetske privrede, ali je posljednjih nedjelja na finansijskom tržištu sve učestalije mišljenje da je eurozona na putu da se izbori sa krizom.

“U SAD i Velikoj Britaniji, koja nije članica zone eura, indikatori ukazuju na jačanje privrednog rasta, dok su u Kini i Indiji pokazatelji oporavka rasta izraženiji nego u prošlomjesečnoj prognozi”, saopštio je OECD.

Ta organizacija je, međutim, dodala da podaci za Kanadu i Rusiju i dalje ukazuju na izglede za slabi ekonomski rast.

Portal Analitika