Svijet

Gdje uživaju najbolji kuvari na svijetu

kuvarijeduokIako kuvaju u najboljim i najskupljim restoranima, svjetski majstori kuvanja otkrili su mjesta u Evropi gdje svraćaju zbog vrhunskog, ali i pristupačnog obroka spravljenog na jednostavan i uglavnom tradicionalan način. Djelove iz knjige u kojoj vodeći kuvari preporučuju svoje najdraže povoljne evropske restorane od Istanbula do Skandinavije objavio je britanski magazin Gardian, prenijeli su mediji u regionu.

Gdje uživaju najbolji kuvari na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

"La Merenda" - Nica

Primaju samo gotovinu, nemaju telefon i zatvoreni su svakog vikenda. Mali i šarmantni restoran "La Merenda" u starom dijelu Nice je jedini preostali restoran starinskog tipa. Kuvar Dominik Le Stanc, koji je ranije radio u nagrađivanom restoranu "Le Chantecler" (u hotelu Negresco) preuzeo je "La Merendu" sredinom devedesetih kao mjesto koje je već dvadesetak godina serviralo jednostavnu domaću kuhinju. Promijenio je vrlo malo, a hranu priprema sam u jednostavnoj otvorenoj kuhinji u zadnjem dijelu restorana. Jelovnik, napisan kredom na ploči, kratak je izbor lokalnih klasika i mijenja se obzirom na godišnje doba, a cijena glavnog jela je oko 15 eura.

"Bodega Donostiarra" - San Sebastian

Ovaj tradicionalni bar, osnovan 1928. u četvrti Gros, mjesto je gdje ćete zaista naići na lokalne stare goste iz susjedstva, ali i mnoge poznate strance tokom poznatog međunarodnog filmskog festivala. Obilni meni od baskijskih tapasa i pečenog mesa, uključujući i 800-gramski odrezak chuleta ide odlično uz čašu ili dvije sjajnog lokalnog vina. Ne propustite ni tunu, čili paprike guindilla, a morate probati i poznate morske specijalitete. Cijena kompletne večere po osobi kreće se oko 5 eura.

"Tapas 24" - Barselona

Smješten u prijatnom podrumskom prostoru i "Tapas 24" nudi kratki jelovnik delikatesnih zalogajčića koji se prstima jedu sa ogledala i ploča za serviranje. Među tapasima su kroketi od usoljenog bakalara, katalonski specijaliteti poput škembića i bikini zalogaja – tostiranih sendviča od sira i šunke ukrašeni crnim tartufima. Tu su i burgeri McFoie u kojima se prepliću ukusi govedine, foie gras i hrskavog peciva. Restoran je otvoren svaki dan, a cijena tapasa je blizu 2,5 eura.

"Chez Georges" - Pariz

Iako je glavni grad Francuske pun mjesta sličnog ili istog imena, staromodni bistro "Chez Georges" u latinskoj četvrti svakako je vrijedan stajanja, barem na čašicu ili dvije. Mjesto koje je 1964. otvorio Džordž Brule ostavlja utisak da se godinama malo toga promijenilo, od uređenja do stalnih gostiju koji, na svoju žalost, dugačak i uzak prostor sada moraju dijeliti sa oduševljenim turistima. Restoran je otvoren pet dana u nedjelji, a cijena glavnog jela je približno 22 eura.

joshranaok"Kizilkayalar" - Istanbul

Vlasnici ovog fast fooda na poznatom trgu Taksim hranom su htjeli da se razlikuju od onih koje su se 70-ih godina otvarale u Istanbulu. Svoj specijalitet su nazvali mokri ili "islak" burger, a on je poseban po pecivu umočenom u umak od paradajza, bijelog luka i maslinovog ulja. Sve se peče u posebnim pećima u kojima spravljaju i niz drugih specijaliteta po više nego pristupačnim cijenama.

"Curry 36" - Berlin

U gradu sa bezbroj štandova pa čak i muzejem posvećenom berlinskom specijalitetu "currywurstu" (kobasicama s karijem) jedan je, otvoren još 1980. uspio da pobijedi konkurenciju. Možda i zbog toga što je smešten kraj centrale podzemne željeznice Mehringdamm pa se na njemu čak i u kasnim noćnim satima okupljaju taksisti, vjerni lokalni gosti i hrpa turista. Uz svaku narudžbinu pitaće vas 'sa ili bez' što znači da odaberete kakve priloge želite uz kobasicu čija je cijena oko 2 eura.

"00100 Pizza" - Rim

Ljubitelji pice u Rimu će, prema preporuci stručnjaka, najbolju pojesti u piceriji nazvanoj po kombinaciji pozivnog telefonskog broja i oznaci brašna koje koriste u svojim proizvodima. Osim pica, tu su i "focacce pugliesi" i "tramezzini", mali trouglasti sendviči u kojima se, na oduševljenje lokalaca, kombinuju ukusi poput iznutrica, paradajza i mente; volovskog repa, šargarepe, celera i slično. Iako se može naći i malo mjesta za pojesti unutra, hrana se uglavnom priprema za ponijeti po cijeni od oko 15 eura za kilogram pice.

"Ostermalms Korvspecilist" - Stokholm

Šveđani bi se sigurno složili da je najbolji hot dog štand na svijetu upravo u Stokholmu. Među lokalcima on je poznat kao Bruno, po imenu njemačkog doseljenika koji ga je otvorio nedaleko od poznate pijace Ostermalms Saluhall. Izbor je više nego veliki: od argentinske kobasice "chorizo", tuniške merguez, mađarske kabonos do slovenske kranjske, sa nezaobilaznim švajcarskim, austrijskim i njemačkim predstavnicima. Čak i vegetarijanci mogu pronaći varijantu za sebe, a sve kobasice su skuvane i poslužene u ugrijanom bagetu sa prilozima po želji.

"De Kas" - Amsterdam

Šef Gert Jan Hageman spasao je od uništenja zgradu dječijeg vrtića na jugoistočnom kraju Amsterdama i u njoj 2001. otvorio restoran. Obnovljeni staklenik sada je pretvoren u moderan dnevni boravak pun prirodnog svjetla. Razmišljajući kako da ode korak dalje, vlasnik je zaključio da je najbolje postati i uzgajivač pa na mediteranskom meniju nudi povrće i začinsko bilje uzgojeno na sopstvenoj plantaži udaljenoj 10 kilometara. Cijena je glavnog jela blizu 23 eura.

"The Coffee Collective" - Kopenhagen

Danci svoju kafu doživljavaju vrlo ozbiljno, a "Coffee Collective" u Norrebru nadaleko je poznat kao najbolji kafić u gradu gdje su i konkurencija i kafa vrlo jake. Mini pržionicu i kafić vodi grupa nagrađivanih Danaca – kupaca i pržača kafe i ljudi koji sirovine nabavljaju pravo sa plantaža širom svijeta.

 

 

Portal Analitika