Zanimljivosti

Ostrvo u Sjevernom moru stvara se rekordnom brzinom

14ostrvoOstrvo nazvano Norderogsand izronilo je u Sjevernom moru rekordnom brzinom, što je iznenadilo naučnike koji su posljednjih deset godina pratili njegovo podvodno kretanje.

Ostrvo u Sjevernom moru stvara se rekordnom brzinom
Portal AnalitikaIzvor


Smješteno 15 kilometara od obale njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, ostrvo se već uzdiže pet metara iznad površine vode i površine je 10 kvadratnih kilometara.



- Sama činjenica da se novo ostrvo formiralo za samo nekoliko godina je impresivna – kazao je njemački istraživač

Ditlif Hansen

u izjavi za londonski Telegraf.



Ono što zbunjuje naučnike je brzina kojom je ostrvo, koje je zasad više nalik pješčanom brdašcu, izronilo iz mora. Oni ovaj fenomen prvenstveno dovode u vezu sa meteorološkim uslovima. Naime, u posljednih deset godina na ovom prostoru zabilježeno je nekoliko velikih oluja.



Ostrvo Norderogsand zasad nastanjuju samo ptice i foke koje se tu razmnožavaju, hrane i odmaraju daleko od ljudske vreve. Ali, nijesu ga zaposjele samo životinje, već i biljke kojih ovdje već ima 49 vrsta.



Pored ptica i foka, novom ostrvu se posebno obradovala i njemačka štampa. Vijest da je izranjanje ostrva zvanično proglašeno, visokotiražni „Bild“ dočekao je naslovom „Kome sada treba vještačko ostrvo u Dubaiju“.

 

foto: haber.ba

Portal Analitika