Region

Srbija: Zakon o lustraciji ide u istoriju?

131lusČuveni i nikad primijenjeni Zakon o lustraciji, po svemu sudeći, postaće dio istorije sredinom ove godine, kada zvanično prestaje njegova primjena, piše Danas. Kako Danas nezvanično saznaje, nijedno ministarstvo u sadašnjem sazivu nije razmatralo mogućnost produženja ovog zakona.

Srbija: Zakon o lustraciji ide u istoriju?
Portal AnalitikaIzvor

Da će biti problema u sprovođenju zakona, bilo je jasno još 2003. godine, kada je formirana Komisija za lustraciju. Naime, ona nikada nije dostigla pun sastav, niti je dobila osnovne uslove za rad, a zbog nedostatka podrške vlasti gotovo svi članovi ovog tijela podnijeli su ostavke 2004. godine. Koliko je tadašnjim vlastima lustracija bila bitna, možda najbolje govori podatak da te ostavke nisu nikada razmatrane u parlamentu, piše ovaj list. Osim nekih najava da će komisija biti formirana 2007. godine, po tom pitanju ni do danas nije ništa urađeno. 

Takođe, Komisija za lustraciju, koju je poslije izmjene Zakona o ministarstvima u prošlom sazivu trebalo da formira Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava, nikada nije počela sa radom

Naime, poslije više od 10 godina od demokratskih promjena u Srbiji, nezaobilazna tema je zašto se nije dogodio 6. oktobar, odnosno zašto nije došlo do lustracije. Lideri DOS-a su obećavali Zakon o lustraciji i on je stupio na snagu 2003. godine, ali nikada nije bilo političke volje da počne njegova primjena. Da je ovaj zakon zaživio, ljudima iz starog režima bilo bi zabranjeno da obavljaju javne funkcije. Međutim, svjedoci smo da su mnogi koji su se kompromitovali u Miloševićevom režimu i danas na rukovodećim pozicijama. 

Vladimir Vodinelić, profesor Pravnog fakulteta univerziteta Union i jedan od autora Zakona o lustraciji, kaže za Danas da je ovaj zakon danas „mrtvo slovo na papiru“ i da će po svemu sudeći sljedeće godine otići u istoriju upamćen po tome što nikada nije primjenjivan. 

"U svakoj dosadašnjoj kombinaciji vlasti bilo je onih koji bi bili pogođeni ovim zakonom, jer je njegov cilj bio da osobe koje su kršile ljudska prava ne mogu da obavljaju javne funkcije. Ako primjena zakona nije odgovarala vlastima poslije demokratskih promena, teško je povjerovati da bi to na ruku išlo sadašnjim vlastima", ukazuje Vodinelić. 

Najglasniji u priči o lustraciji bili su članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su u nekoliko navrata u parlamentu zatražili izmjenu Zakona o lustraciji, kako bi se važenje propisa sa 10, produžilo na 20 godina. Međutim, njihovi zahtjevi nikada nisu došli na dnevni red Skupštine Srbije. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će parlamentu podnijeti predlog za izmjenu i dopunu Zakona o lustraciji, kojim bi se važenje propisa sa 10 produžilo na 20 godina.

IZVOR: DANAS, B92

Portal Analitika