Politika

Vuković: Ne isključujem da će se ponoviti poznati scenario

131miskookIako evropski zvaničnici upozoravaju da bi ustavna reforma trebalo da bude usvojena do sredine godine, što će biti uslov za otvaranja poglavlja koja se odnose na pravosuđe, opozicija je skeptična da će do dogovora sa vladajućom partijom doći lako. Sa druge strane, za vlast su ispunjeni svi uslovi da se u što kraćem roku stavi tačka na izmjene Ustava.

Vuković: Ne isključujem da će se ponoviti poznati scenario
Portal AnalitikaIzvor

  

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič upozorava - nesprovođenje ustavnih reformi moglo bi  da zakoči proces pregovora Crne Gore sa Unijom. Neformalni rok do kada bi Skupština Crne Gore trebalo da izmijeni Ustav je polovina godine, kada bi mogla i biti otvorena poglavlja 23 i 24.

Miodrag Vuković je za Antenu M rekao da postoje svi uslovi, formalni i  procesni da se posao dovede do kraja u kratkom roku, ali ne isključuje da će se ponoviti poznati scenario:

“Optimizam ima realno uporište; optimizam gradim na činjenici da nema razloga da poslije ovoliko upozorenja iz Evropske unije ako nijesmo samo retorički za Evropske integracije, ako iskreno želimo Crnu Goru u Evropskoj porodici naroda i država, mislim na političke subjekte u Parlamentu, da nema razloga da taj posao ne završimo.”

Iako je veći optimista nego ranije Vuković ne isključuje da će se ponoviti poznati scenario:

“Ne bih stavio ruku u vatru i zakleo se da od same crnogorske opozcije neće biti ponovo ucjenjivanja, uslovljavanja, korišćenje dvotrećinske većine kao blokade, što ne bi bilo dobro za čitavu državu. Međutim, imamo političke strukture koje o državi razmišljaju kao o lanjskom snijegu.”

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić zakazao je za utorak sjednicu Ustavnog odbora na kojoj bi trebalo da bude utvrđen predlog amandmana na izmjene Ustava na osnovu mišljenja Venecijanske komisije.

Portal Analitika