Društvo

Pozitivna Crna Gora: Spriječiti dalju devastaciju Dvorca Kralja Nikole

131dvorDvorac kralja Nikole u Nikšiću je jo[ jedan u nizu objekata koji  godinana propada. Svjesno ili nesvjesno mi se odri;emo istorije, tradicije, kulture i umjetnosti Lubarde, Šobajića, Prijića, Filipovića, Konjevića, Džamonje… drugim riječima, svega onoga, čime se svaka zemlja ponosi i na čemu gradi svoju prepoznatljivost,kaže se u saopštenju Pozitivne Crne Gore.

Pozitivna Crna Gora: Spriječiti dalju devastaciju Dvorca Kralja Nikole
Portal AnalitikaIzvor

Ne služi nikome na čast, a posebno ne onima koji su zaduženi za upravlajnje i održavanje dvorca Kralja Nikole da jedna od naljlepših građevina u Crnoj Gori, doživljava ovakvu devastaciju, zahvaljujući „modernizaciji" društva, koja gazi sve pred sobom i ne mari za vrijednosti na kojima je I sagrađena ova država.

Kada dodamo podatak da je sada vec značajan dio kulturne baštine Crne Gore uništen, jasna je apsolutna nebriga nadležnih za kulturno nasljeđe Crne Gore.

Reforme koje „nove demokratije" treba da sprovedu u oblasti kulture tiču se ne samo promjene institucionalnih okvira u kojima se odvijaju kulturne aktivnosti već i promjene mentaliteta i pristupa sferi kulture.

Gubitak kulture je sve samo ne bezopasn gubitak kako ga odgovorni doživljavaju. Kultura je ono za šta bi trebalo da se bori svaka vlada i svaka politička opcija uprkos finansijskim krizama. Ne dozvolimo da dominisra kulutra čiji nacin života dominira u društvu. U suprotnom,našoj djeci neće ostati ništa od onoga što nam je ostavljeno na čuvanje, od naših očeva i đedova ističu iz Pozitivne u saopštenju..

Pozitivna Crna Gora ovim putem poziva da nadležni povedu računa o stanju u kome se nalazi Dvorac Kralja Nikole i hitno sprovedu akcije kako bi se dalje devastiranje zaustavile i na taj način pokažu istinski patriotizam, odnosno da pokažu brigu za naše nacionalno blago.

 

Portal Analitika