Abiznis

Vignjević: Formiranje energetske berze omogućava rješavanje kratkoročnih problema

vignjevicFormiranje zajedničkog energetskog tržišta Srbije, Crne Gore i Makedonije, odnosno osnivanje berze, omogućilo bi da se kratkoročne potrebe tih zemalja za električnom energijom zadovolje u regionu, ocijenio je predstavnik beogradske filijale kompanije Statkraft, Dragan Vignjević.

Vignjević: Formiranje energetske berze omogućava rješavanje kratkoročnih problema
Portal AnalitikaIzvor

“Da biste egzistirali na berzi podrazumijeva se da uvijek imate raspoložive količine
električne energije, odnosno sigurnog snabdjevača. Na taj način bismo mogli svoje dnevne i potrebe za sjutrašnji dan, mimo dugoročnih, zadovoljiti u regionu”, rekao je Vignjević za list Elektroprivreda, prenosi Mina biznis.
On smatra da je svejedno da li će se ta berza nalaziti u Skoplju, Nikšiću ili Beogradu, već da je sa aspekta spajanja tržišta bitno njeno osnivanje.
“Različitost pravila o pristupu prekograničnim kapacitetima praktično bi postala nebitna, jer bi se sa energijom dobijao i kapacitet. To se odnosi na kratkoročnu trgovinu, za dan unaprijed”, kazao je Vignjević na sastanku predstavnika trgovačkih kompanija, elektroenergetskih preduzeća iz okruženja i operatora prenosnog sistema, koji je krajem prošle godine održan u Nikšiću.
On je dodao i da bi ostali vidovi trgovine energijom ostali isti, dok će njihov intenzitet zavisiti od okolnosti, među kojima je između ostalog i snabdijevanje strujom nikšićke Željezare ili podgoričkog Kombinata aluminijuma.
Učesnici sastanka, koji je organizovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), upozorili su da se zemlje jugoistočne Evrope odavno suočavaju sa ozbiljnom nestašicom električne energije, kao i da će se taj problem vremenom zaoštravati.
Moguće rješenje bi, kako su ocijenili, trebalo tražiti u energetskom udruživanju država regiona, što bi podrazumijevalo niz prednosti, od harmonizacije zakonodavstva, preko tehnološkog povezivanja, do boljeg sagledavanja i efikasnijeg i bržeg rješavanja zajedničkih problema.

Portal Analitika