Abiznis

Šteta od katastrofa u 2012. 140 milijardi dolara

13stetaodkatastrofaokPrirodne katastrofe u svijetu su 2012. odnijele manje žrtava i nanijele manju ekonomsku štetu nego prethodnih godina, a za kraj godine je najavljivan čak i smak svijeta.

Šteta od katastrofa u 2012. 140 milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

U poređenju s 2011. kada je ukupna ekonomska šteta od katastrofa - kako prirodnih tako i kao posledica ljudskog djelovanja, bila 350 milijardi dolara, 2012. godine su ekstremne nepogode odnijele 140 milijardi dolara, piše u izveštaju osiguravajuće kompanije Svis Re.

Osim "superoluje" Sendi koja je krajem oktobra i početkom novembra pogodila istočnu obalu SAD, 2012. veće prirodne katastrofe nisu privukle znatniju pažnju medija i svijetske javnosti, dok su 2011. godinu obilježili razoran zemljotres i cunami u Japanu, što je izazvalo i prijetnju potencijalne nuklearne katastrofe.

Pet najvećih gubitaka od katastrofa u 2012. bilo je u SAD. Pored oluje Sendi, značajnu štetu u SAD je nanijela i velika suša koja je osiguravajuće kompanije i poljoprivrednike koštala više od 11 milijardi dolara.

Takođe je u SAD proljeće obilježila sezona tornada, kao i nekoliko većih oluja krajem juna i u julu.

Sendi, koja je kategoriju "superoluje" dobila pošto se nekoliko nepovoljnih vremenskih činilaca udružilo u katastrofalnu vremensku nepogodu, nanijela je 30 do 50 milijardi dolara štete, a poginule su 253 osobe. To je, po posledicama, bila druga najskuplja oluja u istoriji SAD, poslije uragana Katarina.

Portal Analitika