Kultura

Dedović: Pripravnici će doprinijeti usponu i kvalitetu Zetskog doma

zetski-domzasKraljevsko pozorište Zetski dom tokom januara zaposliće 22 pripravnika. Prema očekivanjima umjetničke direktorice cetinjskog teatra Lidije Dedović energija tih mlaljudi doprinijeće usponu i kvalitetu kuće koja bilježi tradiciju dugu više od  jednog  vijeka.

Dedović: Pripravnici će doprinijeti usponu i kvalitetu Zetskog doma
Portal AnalitikaIzvor

Mladim pripravnicima pružena ješansa da se oprobaju kao režiseri, dramaturzi, glumci, dizajneri, audio i video producenti kao i ekonomisti i pravnici.

Lidija Dedović, za Pobjedu, je rekla da je EU finansira zaposlenja svih pripravnika na nivou države, a raspisivanje konkursa je obavljeno u koordinaciji sa upravom za kadrove i svim ministarstvima  Crne Gore.

- Od 22 primljena  pripravnika  5 nijesu završila FDU na Cetinju nego su diplomirali na fakultetima u Podgorici. Svi kadrovi koji su primljeni potrebnni su Zetskom domu. Najpotrebniji su glumci. Zato sam srećna zbog dolaska pripravnika među kojima sad imamo 13 mladih glummaca i glumica – rekla je Dedović za Pobjedu.dedovicok

Ona je međutim istakala  da  je još uvijek rano govoriti o tome da li ćejeda broj njih nakon isteka pripravničkog staža  imati stalno zaposlenje u Zetskom domu.

- To još ne znam niti mogu biti sigurna, zato ne mogu da dajem neosnovane odgovore – rekla je Dedović.

Ona ističe da je svesna da je Zetski dom jedno od rijetkih teatara u svijetu, sa tolikom tradicijom koji nema stalni glumački ansambl. Dedović ističe da je jedna  od  njenih najvećih želja konačno formiranje glumačkog ansambla.

- Pored progresa u estetici koja je uhvatila zamajac i težiće samo boljem, dugoročnijem kreativnijem kreativnom planu i strategiji teatra, voljela bih da se konačno formira kvalitetan glumački ansambl. Sadržao bi 15 pažljivo odabranih glumaca – rekla je  Dedović.

Glumački ansambl, prema njenim riječima, najviše  je potreban zbog "okupljanja kreativne grupe koja sa ostatkom saradnika stvara, kreira i živi za ovaj dom, daje mu novu snagu, ideje i težnje".

Portal Analitika