Zanimljivosti

Otkrivena najveća struktura u svemiru!

1201svemirMeđunarodni tim astronoma, predvođen naučnicima sa Univerziteta Centralnog Lankašira, pronašao je do sada najveću poznatu strukturu u univerzumu - veliku grupu kvazara je toliko velika da svjetlosti treba oko četiri milijarde godina da sa njenog jednog kraja dođe na drugi, prenosi portal Klix.

Otkrivena najveća struktura u svemiru!
Portal AnalitikaIzvor

Kvazari su aktivna jezgra galaksija iz ranih dana svemira, koja prolaze kroz kratke periode ekstremno jake svjetlosti, zbog kojih se mogu vidjeti na ogromnim udaljenostima. Ovi periodi su kratki po astrofizičkim kriterijumima, ali u stvarnosti traju od 10 do 100 miliona godina.

Još od 1982. godine se zna da se kvazari grupišu u strukture ogromnih promjera, nazvane velike kvazarne grupe. Međutim, velika kvazarna grupa koju je otkrio tim dr Rodžera Klausa je toliko velika da ugrožava teoriju zasnovanu na radu Alberta Ajnštajna - Kosmološki princip, pretpostavku da univerzum, kada se posmatra na dovoljno velikoj skali, izgleda isto, bez obzira iz koje galaksije i pravca se posmatra.

U poređenju sa ovom kvazarnom grupom, Mliječni put je od Andromede, nama najbliže galaksije, udaljen svega 0,75 megaparseka (Mpc) ili 2,5 miliona svjetlosnih godina, piše Science Daily.

Čitave grupe galaksija mogu biti u promjeru dva do tri megaparskea, dok velike kvazarne grupe u promjeru mogu biti i preko 200 megaparseka. Bazirajući se na Kosmološkom principu, proračuni kažu da se u svemiru ne može pronaći struktura veća od 370 megaparseka. Međutim, nedavno pronađena velika kvazarna grupa ima tipični promjer od 500 megaparseka. Zbog činjenice da je elipsastog oblika, njene dvije najudaljenije tačke su jedna od druge udaljene 1.200 megaparseka.

- Iako je teško prihvatiti skalu ove velike kvazarne grupe, možemo sa sigurnošću reći da je najveća ikada viđena struktura u svemiru. Ovo je veoma uzbudljivo jer se protivi većini naših trenutnih shvatanja o veličini svemira - rekao je Klaus.

Portal Analitika